7.1 C
Linköping
torsdag, april 15, 2021

Så skyddar du dej mot biltjuven

Den senaste tiden har en liga specialiserad på att stjäla delar, främst rattar, ur tyska bilar så som BMW och Mercedes, härjat i länet. Ligan slog till så sent som nu på torsdagens morgon då två BMW-ägare i Mjölby drabbades. 

Air-bags och rattar är de vanligaste bildelarna som stjäls men det förekommer även stölder av instrumentpaneler, aluminiumfälgar och backspeglar. Nu tipsar polisen om hur du kan skydda din bil mot stölder.

Parkera bilen på ett upplyst ställe eller i garage

Förvara bilnycklar på ett säkert ställe, lägg dem inte alldeles intill ytterdörren.

Har du en så kallad key-less bil, förvara gärna nycklarna i en plåtburk. På så sätt förhindrar du att någon kan fånga upp nyckelsignalen och lura bilen att tro att nyckeln finns intill/i bilen.

DNA-märk dina bildelar, dekaler medföljer när man köper MärkDNA. Använd dekalerna så det syns att din bil är märkt med MärkDNA.

Lämna inte datorer, mobiltelefoner och andra värdesaker synligt i bilen. Tänk på att även en tom väska eller kartong kan locka någon att göra inbrott i din bil.

Se till att din bilstereo har stöldskyddskod eller löstagbar front som du tar med när du lämnar bilen.

En ny metod för att stjäla från bilar är att använda en så kallad störsändare. Det är en elektronisk apparat som blockerar eller stör ut den signal som bilnyckeln sänder till bilen när du trycker för att låsa och eventuellt också larma den. Kontrollera därför att din bil är låst när du lämnar den. Annars är det fritt fram för gärningsmannen att öppna den olåsta och olarmade bilen och tömma den på innehåll.

En störningssändare kan variera i utseende och storlek. Den ser vanligen ut ungefär som en handhållen kommunikationsradio med en eller flera antenner.

Om du inte kan låsa din bil med nyckel när du parkerar på en större p-plats, och det inte beror på dåliga batterier, så ber vi dig att ringa polisen och vara vaksam på personer i den närmaste omgivningen.

Källa: Polisen

Föregående artikelBil fattade eld under färd
Nästa artikelBilist smet från olycka

RELATERADE ARTIKLAR

Klockan 00.17, natten mot påskafton, uppmärksammade en polispatrull noterade att en bilist verkade vilja...
Polisen och Linköpings kommun har, som tidigare meddelats, inlett ett gemensamt trygghetsarbete. Detta redovisas...
Polisen fick, nu på morgonen samtal om att en BMW ska ha utsatts för...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,208FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
växlande molnighet
7.1 ° C
8 °
6.1 °
45 %
3.1kmh
40 %
tor
7 °
fre
11 °
lör
13 °
sön
12 °
mån
15 °