18.2 C
Linköping
torsdag, juli 25, 2024

Trafikvecka med fokus på tung trafik

Under vecka 42 är det nationell trafikvecka igen, nu med fokus på yrkestrafik. Bland annat kontrolleras så att utlandsregistrerade tunga transporter har alla tillstånd som krävs för att köra i Sverige.

I huvudsak blir det fasta kontroller på kontrollplatser under veckan, både längs med E4 och på mindre vägar. Trafikveckan är nationell, men hanteras av trafikpolisen i respektive polisområde. I region Öst kommer man också till viss del att samarbeta mellan olika polisområden.

I Jönköpings län delar trafikpolisen upp sig i två grupper, där en grupp fokuserar på den riktigt tunga trafiken och den andra gruppen inriktar sig på lättare lastbilar och taxibilar.

– Vi kontrollerar bland annat kör- och vilotider, lastvikter, bromsprov och att utländska förare har riktiga tillstånd som gör att de får köra i Sverige. Givetvis kollar vi också nykterhet i samband med alla kontroller, säger Peter Fransson, gruppchef på trafikpolisen i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Under den förra trafikveckan mot yrkestrafik, vecka 8 tidigare i år, upptäcktes nio fall av olaga cabotage runtom i Sverige – där transportören inte hade rätt tillstånd eller förutsättningar som gjorde att de fick köra i Sverige.

När det gäller kontroll av taxibilar så kontrolleras vilotider, att taxametern fungerar som den ska och att prisinformationen är tydlig.

– Allt detta är sådant som vi alltid tittar på, men den här veckan kanske vi i ännu större utsträckning riktar in oss på kontroller av den tyngre trafiken, säger Peter Fransson.

RELATERADE ARTIKLAR

Det var vid 19-tiden på torsdagskvällen som räddningstjänst och polis larmades om en singelolycka...
Strax efter klockan 17 larmades räddningsenheter till en trafikolycka på E4 utanför Norrköping. I höjd...
Det var strax innan klockan 23 som larm inkom om viltolycka på E4 mellan...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.2 ° C
20 °
17.2 °
84 %
4.6kmh
75 %
tor
22 °
fre
24 °
lör
20 °
sön
22 °
mån
22 °