11.9 C
Linköping
torsdag, oktober 28, 2021

Norrköping och Linköping avbryter samarbete

De båda Östgötakommunerna inleder nu en process för att avsluta det samarbete man haft när det gäller löneutbetalningar och kommunal upphandling.

Syftet med Löne-och upphandlingssamarbetet var att få en högre effektivitet och det har tydligen inte uppnåtts. Kommunerna har av olika skäl inte kunnat ge det gemensamma kommunalförbundet rätt förutsättningar som man från början hade planerat.

– Vi har under åren lärt oss mycket tack vare det samarbete som vi har haft med Linköping och de erfarenheterna tar vi med oss framåt. Mycket har fungerat bra men vi har framförallt i upphandlingsfrågor haft olika behov och närheten till verksamheten har varit viktig. Att detta läggs ner påverkar inte våra övriga samarbeten, säger Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande (S) i Norrköping.

Ingen får sparken
Nu ska upphandlingsfunktionen återgå till respektive kommun. Det leder i sin tur till att kommunalförbundet blir en alltför omfattande och kostsam organisation för att enbart omfatta ett lönecenter. Därför föreslås att Kommunalförbundet 4:e storstadsregionen läggs ned och ersätts med andra samverkansformer mellan kommunerna. Samtliga medarbetare kommer att erbjudas anställning i någon av kommunerna.

– Utmaningarna som våra två kommuner står inför skiljer sig åt och kräver olika typer av politiska inriktningar. Framför allt används upphandlingar som ett strategiskt styrmedel inom ett antal viktiga områden för kommunerna, vilket gör att behoven ser olika ut. Därför väljer vi nu en annan inriktning för hur de här funktionerna organiseras, även om samarbetet mellan kommunerna fortsätter, säger Niklas Borg, kommunstyrelsens ordförande (M) i Linköping

Både Linköping och Norrköping kommer nu istället att bilda upphandlingsfunktioner inom respektive kommuns organisation och lönekontoret övergår till Norrköpings kommun, men Linköpings kommun avtalar samtidigt om att köpa all lön- och personaladministration från Norrköpings kommun under en omställningsperiod på tre år.

Den gemensamma organisationen som har byggts  upp, tillsammans med  ett flertal andra kommuner, kring räddningstjänsten i Östra Götaland berörs inte av den nu inledda procecessen.

RELATERADE ARTIKLAR

Det var strax efter klockan 18 som polisen larmades om misstänkt skottlossning på Vistvägen...
Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 35-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen person...
Många av de restriktioner som begränsat verksamheter under pandemin togs bort den 29 september....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
11.9 ° C
12.7 °
11.2 °
78 %
3.6kmh
90 %
tor
12 °
fre
14 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
10 °