28.2 C
Linköping
lördag, augusti 13, 2022

Norrköping och Linköping avbryter samarbete

De båda Östgötakommunerna inleder nu en process för att avsluta det samarbete man haft när det gäller löneutbetalningar och kommunal upphandling.

Syftet med Löne-och upphandlingssamarbetet var att få en högre effektivitet och det har tydligen inte uppnåtts. Kommunerna har av olika skäl inte kunnat ge det gemensamma kommunalförbundet rätt förutsättningar som man från början hade planerat.

– Vi har under åren lärt oss mycket tack vare det samarbete som vi har haft med Linköping och de erfarenheterna tar vi med oss framåt. Mycket har fungerat bra men vi har framförallt i upphandlingsfrågor haft olika behov och närheten till verksamheten har varit viktig. Att detta läggs ner påverkar inte våra övriga samarbeten, säger Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande (S) i Norrköping.

Ingen får sparken
Nu ska upphandlingsfunktionen återgå till respektive kommun. Det leder i sin tur till att kommunalförbundet blir en alltför omfattande och kostsam organisation för att enbart omfatta ett lönecenter. Därför föreslås att Kommunalförbundet 4:e storstadsregionen läggs ned och ersätts med andra samverkansformer mellan kommunerna. Samtliga medarbetare kommer att erbjudas anställning i någon av kommunerna.

– Utmaningarna som våra två kommuner står inför skiljer sig åt och kräver olika typer av politiska inriktningar. Framför allt används upphandlingar som ett strategiskt styrmedel inom ett antal viktiga områden för kommunerna, vilket gör att behoven ser olika ut. Därför väljer vi nu en annan inriktning för hur de här funktionerna organiseras, även om samarbetet mellan kommunerna fortsätter, säger Niklas Borg, kommunstyrelsens ordförande (M) i Linköping

Både Linköping och Norrköping kommer nu istället att bilda upphandlingsfunktioner inom respektive kommuns organisation och lönekontoret övergår till Norrköpings kommun, men Linköpings kommun avtalar samtidigt om att köpa all lön- och personaladministration från Norrköpings kommun under en omställningsperiod på tre år.

Den gemensamma organisationen som har byggts  upp, tillsammans med  ett flertal andra kommuner, kring räddningstjänsten i Östra Götaland berörs inte av den nu inledda procecessen.

RELATERADE ARTIKLAR

Under morgonen fick polisen in samtal om en skadad person utomhus i Mjölby. Försök...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 70-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person har...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 80-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
28.2 ° C
28.7 °
27.2 °
40 %
2.1kmh
67 %
lör
30 °
sön
31 °
mån
29 °
tis
32 °
ons
28 °