23.1 C
Linköping
lördag, maj 25, 2024

Många oroar sig för IT-brott. Oktober är säkerhetsmånad

En ny undersökning från Novus visar att många är oroliga för att utsättas för IT-brott och att än fler faktiskt har utsatts för denna typ av brottslighet, skriver polisen på sin hemsida. 

Drygt hälften av Sveriges befolkning har samma lösenord för flera konton och närmare 35 procent har talserien “abc123” som lösenord. Detta är en typ av beteende som ökar risken för att bli utsatt för brottslighet via nätet. Att stärka allmänhetens kunskap om detta ligger högt upp på agendan, menar Marianne Rilde Björkman på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.

IT-relaterad brottslighet har ökat kraftigt de senaste åren i och med den digitalisering som skett. Därav har många brottslingar sett en möjlighet att lura till sig pengar på mer eller mindre raffinerade sätt. Den här typen av brottslighet är svår att komma åt då den är gränslös och inte är knuten till en särskild plats.

– Att bli utsatt för brott är kännbart för individen. Det skapar både oro och avbrott i vardagen. Vi kan också se att bedrägeribrotten många gånger kopplas till grov organiserad brottslighet. Att öka allmänhetens förmåga att skydda sig bidrar till att stärka samhällets motståndskraft samtidigt som det bidrar till att försvåra för förövarna att kunna begå andra brott, säger Lotta Mauritzson, polisens nationella bedrägericenter i ett pressmeddelande.

Så här skyddar du dig:

Skydda dina lösenord – skapa säkra lösenord genom lösenordsfraser eller använd lösenordshanterare, använd olika lösenord för olika tjänster eller enheter.

Skydda dina kortuppgifter – spara inte dina kortuppgifter i appar och digitala tjänster, stäng ditt kort för internetköp och öppna bara när du e-handlar, kontakta banken för att höra vilka säkerhetslösningar som finns för ditt kort.

Skydda dina smarta saker – se alltid till att alltid hålla smarta enheter uppdaterade, använd säkra lösenord och spara aldrig kortuppgifter.

Om informationssäkerhetsmånaden
Oktober har utsetts till EU:s informationssäkerhetsmånad, European Cyber Security Month – ECSM, och arrangeras av EU:s byrå för nät- och informationssäkerhet, Enisa. Syftet är att öka medvetenhet om informations- och cybersäkerhetsfrågor hos allmänheten och hos företag.

Tänk säkert – För att lägga ytterligare fokus i frågan i Sverige genomför MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tillsammans med polisen kampanjen ”Tänk säkert”. Arbetet sker i samverkan med andra myndigheter, branschorganisationer, konsumentorganisationer och näringslivet. Under månaden görs flera olika aktiviteter runt om i landet.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 25-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen har...
Polisen fick, under torsdagens förmiddag, samtal från Carlsundsutbildnings centrum i Motala om att en...

Medan du sov

Polisen i Östergötland har hanterat cirka 50 ärenden mellan klockan 22 och 06. Ingen...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
växlande molnighet
23.1 ° C
23.2 °
19.7 °
58 %
4.1kmh
29 %
lör
23 °
sön
26 °
mån
25 °
tis
26 °
ons
19 °