15.7 C
Linköping
söndag, juli 21, 2024

7,5 miljarder kronor till för att öka läskunnigheten – Drygt 300 000 kronor till Östergötland

Skolverket har beslutat om bidragsramarna 2024 för statsbidraget Stärkt kunskapsutveckling. I år lägger regeringen in 7,5 miljarder kronor i statsbidraget för att ge mer av likvärdighet och kunskapsutveckling.

Östergötlands län har möjlighet att dela ut 303 779 904 kronor av de 7,5 miljarder som regeringen nu skickar ut i Sverige. Statsbidraget betalas till kommunala och enskilda huvudmän för förskoleklass, grundskola och fritidshem.

Läskris i Sverige

Anledningen till “förstärkningen” i statsbidraget är att läskunnigheten succesivt minskar i Sverige.

Statsbidraget kan användas för att sätta in ytterligare tidiga stödinsatser, för att bilda fler särskilda undervisningsgrupper och för att anställa fler speciallärare. Förstärkningspengarna betalas ut till kommunala och enskilda huvudmän för förskoleklass, grundskola och fritidshem.

– Sverige har en läskris där var fjärde elev inte kan läsa ordentligt. Vi behöver göra mer för att vända utvecklingen och min förhoppning är att det här statsbidraget på 7,5 miljarder kronor kommer att bidra, säger skolminister Lotta Edholm i ett pressmeddelande.

.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län under natten. Inga allvarliga händelser...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län. Man gripen för misshandel Strax efter 20:00...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
15.7 ° C
16 °
13.7 °
90 %
1kmh
100 %
sön
26 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
24 °
tor
19 °