15.7 C
Linköping
söndag, juli 21, 2024

Nytt besöksmål i Linköping invigdes vid Stångåmynningen

Nu har ett nytt och spännande besöksmål i Linköping invigts. Vid invigningen visades ett nytt fågeltorn, en värmestuga och en ny brygga vid Stångåmynningen upp.

Anläggningen är nu, lagom till vårens ankomst, klar att tas i bruk av turister, fågelskådare och alla som gillar att promenera vid vatten.

Om man är bilburen går det bra att parkerar vid Segelbåtshamnen och sedan är det en dryg kilometer kvar till besöksmålet där Stångån möter Roxen.

– Nu står vi äntligen här vid Linköpings nya besöksmål som öppnar upp stångåstråket för Linköpingsborna. I Linköping har vi inte så mycket vatten runtomkring oss och det har ju pratats i decennier om att tillgängliggöra stångåpromenaden. Stångåstråket har varit väldigt dåligt skött Det här besöksmålet kan ju intressera väldigt många människor oavsett man är naturintresserad eller enbart vill promenera längs med ån, berättar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Stefan Erikson och fortsätter.

– Jolleseglarklubben här bredvid har haft många inbrott. Vi har också haft problem med illegala bosättningar här den senaste tid därför är det ju bra om det blir ett populärt besöksmål nu.

Westman-Wernerska stiftelsen finansierar

Westman-Wernerska stiftelsen har lagt 4, 7 miljoner kronor som en ekonomisk grund, resten har samhällsbyggnadsnämnden skjutit till, för att förverkliga det multianvändbara besöksmålet.

Bandklippningen fixades effektivt av en årskurs fyra delegation från Tornhagsskolan. FOTO: Tommy Pettersson

Invigde besöksmålet gjorde Stefan Erikson och Roger Bandick, ordförande för Westman-Wernerska stiftelsen. Efter invigningsceremonin erbjöds de inbjudna deltagarna in till guidade rundturer på temat “Fåglar” och “Under ytan”. 

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län under natten. Inga allvarliga händelser...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län. Man gripen för misshandel Strax efter 20:00...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
15.7 ° C
16 °
13.7 °
90 %
1kmh
100 %
sön
26 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
24 °
tor
19 °