15.7 C
Linköping
söndag, juli 21, 2024

Stångåstaden skärper kraven för att få hyra lägenhet i Ryd, Skäggetorp och Berga

Den 22 april fattade Stångåstadens styrelse ett beslut om att inkomst via arbete eller studier är ett absolut krav för att få en bostad i fastighetsbolags lägenhetsbestånd i stadsdelarna Ryd, Skäggetorp och Berga.

Beslutet innehåller också att Stångåstaden ska medverka till att sänka kommunens boendekostnader för hyresgäster som uppbär försörjningsstöd. Det ska ske genom att erbjuda 25 hushåll per år en bostad med lägre hyra än den nuvarande, med start 2024.

Beslutet är en del av Socialdemokraternas och Moderaternas politiska program för att motverka segregation i kommunen.

Kraven skärps för hyresrätter

Fram till idag har försörjningsstöd godkänts som inkomst för hyreskontrakt inom allmännyttan i hela kommunen. En stor andel av alla som har försörjningsstöd bor dock i de socioekonomiskt utsatta stadsdelarna, vilket är anledningen till att Ryd, Skäggetorp och Berga undantas.

– För oss är det viktigt att minska segregationen i Linköping, vi vill se en stad där fler människor med olika socioekonomisk bakgrund möts, säger Kristina Edlund kommunstyrelsens ordförande och får understöd av partikollegan Jan Österlind styrelseordförande i Stångåstaden.

– Vårt syfte är både att stärka stadsdelarna Berga, Skäggetorp och Ryd, samtidigt som jag tror att fler med försörjningsstöd kommer kunna bo i mindre segregerade områden. Stångåstaden täcker inte hela fastighetsbeståndet i Linköping men är ett av de verktyg vi har.

Hyreskostnader skiljer sig inte markant i olika stadsdelar

Beslutet kommer inte innebära stora ökade hyreskostnader för kommunen eftersom hyresnivåerna inte skiljer sig markant åt mellan olika stadsdelar.

– Att bryta mönster och beteenden är viktigt för att bryta segregationen, det görs nu. Det har ibland lyfts farhågor om att det skulle bli dyrare att teckna hyreskontrakt i andra stadsdelar, men det stämmer inte, skillnaden är inte så stor och nyttan är betydligt större, säger Fredrik Lundén ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län under natten. Inga allvarliga händelser...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län. Man gripen för misshandel Strax efter 20:00...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
15.7 ° C
16 °
13.7 °
90 %
1kmh
100 %
sön
26 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
24 °
tor
19 °