15.7 C
Linköping
söndag, juli 21, 2024

Snusanvändning ökar cigaretter och alkohol minskar hos ungdomar

Fler ungdomar än någonsin tidigare snusar och använder vapes (e-cigaretter) medan cigaretter och alkohol minskar visar de senaste resultaten från ungdomsenkäten Om mig, som genomförs i Östergötland varje höst.

Andelen tjejer i gymnasiet som snusar ibland eller dagligen har ökat från fyra till 22 procent de senaste sex åren. Hos killar och ungdomar med annan könsidentitet ses också en ökning, men inte lika kraftig. Nio av tio uppger att de använder vitt snus.

– Ungdomarna säger att det vita snuset upplevs som fräscht och tilltalande, vilket de tror är anledningen till ökningen framförallt bland tjejer. Man slipper gula tänder av vitt snus och det smakar och luktar gott och går att använda var som helst. Dessutom tänker många att snus är ett hälsosamt alternativ till cigaretter och ser inga hälsorisker med att snusa. Rökning beskriver ungdomarna istället som omodernt och sunkigt, säger Hanna Henriksson, Region Östergötlands samordnare för enkäten i ett pressmeddelande.

Användningen av vapes har ökat dramatiskt bland ungdomarna i länet sedan 2020. Nära hälften (46 procent) av tjejerna på gymnasiet har rökt vapes flera gånger, år 2020 var motsvarande siffra 14 procent. För flickor i grundskolan har användningen fyrdubblats, från 5 procent år 2020 till 20 procent 2023.

– Ungdomarna berättar att vapes är populära för att de smakar gott, går att röka inomhus och är luktfria. Dessutom är de lätta att få tag på och upplevs som ofarliga. Flera beskriver även att det handlar om samhörighet – att det är något att göra tillsammans, säger Hanna Henriksson.

Fördelar med att avstå

De som avstår från tobak rapporterar bättre fysisk aktivitet, sömnkvalitet och kostvanor, medan de som använder tobak oftare upplever fysisk värk, nedstämdhet, oro och stress.

Parallellt med dessa trender visar enkäten att alkoholkonsumtionen minskar bland gymnasieelever, både när det gäller generellt drickande och berusningsdrickande. Det syns också ett skifte i attityder; det är färre gymnasieelever som svarar att det är okej att dricka sig berusad.

– När ungdomarna tillfrågas om varför alkoholintaget minskar är det vanligaste svaret att de fått mer undervisning och information kring alkoholens skadliga effekter, vilket avskräckt dem. Många uttrycker också att normerna kring alkohol ändrats, det är helt enkelt inte lika coolt att dricka längre och inte lika normaliserat. Ett vanligt svar är också att man istället för alkohol använder andra berusningsmedel som droger, lustgas, snus och vapes. En del anser att cannabis inte är så farligt och likställer detta bruk med alkohol och cigaretter säger Hanna Henriksson.

Om enkäten OM MIG:

Enkäten Om mig genomfördes hösten 2023 för tionde året i rad och är ett samarbete mellan Region Östergötland, länets kommuner och Länsstyrelsen Östergötland. Frågorna i enkäten har tagits fram tillsammans med ungdomar i länet.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län under natten. Inga allvarliga händelser...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län. Man gripen för misshandel Strax efter 20:00...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
15.7 ° C
16 °
13.7 °
90 %
1kmh
100 %
sön
26 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
24 °
tor
19 °