17.4 C
Linköping
söndag, juli 21, 2024

Länsstyrelsen instiftar jämställdhetspris på internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen 8 mars är naturligtvis ett lämpligt datum att instifta ett jämställdhetspris. Detta är just vad som Östergötlands jämställdhetsråd gör idag.
Jämställdhetspris kommer till samtidigt som Länsstyrelsen beslutar om en ny länsövergripande strategi för jämställdhet.
Regeringsuppdrag
Länsstyrelserna fick 2023 i uppdrag av regeringen att ta fram nya jämställdhetsstrategier för länen. Den strategi som nu har beslutats i Östergötlands län har fokus på tre av de jämställdhetspolitiska målen: Jämställd makt och inflytande, Jämställd ekonomi samt att Mäns våld mot kvinnor ska upphöra.
– Vi tror och hoppas att den nya jämställdhetsstrategin kommer att stärka länets jämställdhetsarbete under de kommande åren och särskilt inom de områden som strategin prioriterar. Att ett jämställdhetspris samtidigt lanseras är ett fantastiskt sätt att uppmärksamma aktörer som bidrar till de jämställdhetspolitiska målen, säger Karin Linkhorst och Jenny Linander, jämställdhetsutvecklare vid Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.
Hylla och sprida goda insatser
För att ytterligare stärka jämställdhetsarbetet instiftar Östergötlands jämställdhetsråd ett jämställdhetspris. Priset kommer att delas ut första gången 2025 i samband med internationella kvinnodagen den 8 mars. Syftet med priset är att uppmärksamma, hylla och sprida goda jämställdhetsinsatser och kommer att gå till en organisation eller person som arbetar aktivt med jämställdhet i länet. Nomineringar kan skickas in under 2024.
– I min roll som landshövding ser jag behovet av att varje dag fortsätta arbeta för ett jämställt samhälle. Därför är jag glad över att kunna prioritera jämställdhetsområden som kan skapa skillnad i vardagen och som samtidigt stärker det demokratiska samhället där alla, oavsett kön, har samma möjligheter, säger Carl Fredrik Graf.
Östergötlands jämställdhetsråd:
Östergötlands jämställdhetsråd leds av Landshövding Carl Fredrik Graf och har funnits i länet sedan 2019. Ledamöter är chefer och ledare för myndigheter, kommuner, regionen, civilsamhällesorganisationer samt näringslivet i Östergötland.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län under natten. Inga allvarliga händelser...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län. Man gripen för misshandel Strax efter 20:00...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
17.4 ° C
18.1 °
15.6 °
88 %
3.6kmh
0 %
sön
26 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
24 °
tor
19 °