2.2 C
Linköping
måndag, februari 26, 2024

Kommunen avvecklar förskolor igen trots urstark ekonomi

I tisdags kom ett preliminärt besked om årsbokslut 2023 för Linköping kommun. Bokslutet beskriver en kommun som mår väldigt bra ur ett rent ekonomiskt perspektiv. Ett resultatöverskott på 370 miljoner kronor, vilket är 510 miljoner kronor bättre än budgeterat, serveras nu till Linköpingsborna i bokslutet.

– Linköpings kommuns välskötta ekonomi gör att vi står väl rustade även under tuffare ekonomiska förhållanden, men det är viktigt att orka hålla i och följa budget även 2024 för att behålla kommunens starka ekonomiska ställning, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande i ett pressmeddelande.

Trots att denna glada bokslutskommuniké kablades ut gick samma kommun fram med att ytterligare två förskolor ska avvecklas. Ett stort antal förskolor har redan avvecklats den senaste tiden vilket har lett till att barn tvingas flyttats till större förskolor någonstans i stan.

Hoppas på förståelse

Förutom de två skolorna i Lambohov som läggs ned kommer kommunen att fortsätta med ett tidigare beslut om att sälja lokaler där två förskolor i dagsläget bedrivs. Det innebär att ytterligare två förskolor kommer avvecklas.

– När barnen blir fler är det en självklarhet att kommunen bygger ut antalet platser, jag hoppas på förståelse för att platserna också behöver bli färre när barnkullarna minskar. Det handlar om att använda pengarna till personal, snarare än till lokalkostnader, berättar Elias Aguirre (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden på kommunens hemsida.

Barn- och ungdomsnämnden förmodas fatta beslut om nedläggningen för de två förskolorna den 14 februari. 

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har hanterat ett 60-tal ärenden som rör Östergötlands län. Polisen bland annat...
En lugn natt trots löningshelg. Inget större ärende. Krockade med älg Klockan 22.54 en älgolycka mellan...
Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning med drönare i samband med hockeymatchen mellan LHC och...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
något regn
2.2 ° C
2.8 °
1.7 °
99 %
2.6kmh
75 %
mån
4 °
tis
6 °
ons
5 °
tor
6 °
fre
8 °