2.2 C
Linköping
måndag, februari 26, 2024

DEBATT: “Ostlänken har spårat ur i Linköping”

Debatt: Bengt Walla Järnvägsfrämjandet Östra Götaland

Det finns två naturliga korridorer för Ostlänken genom Linköping, längs stambanan eller längs E4. Båda stråken är redan bullerstörda och därför minimalt bebyggda. Det skapar heller inga nya barriärer i stadsplanen. Två självklara alternativ för en ny stambana med minimalt intrång, skriver Bengt Walla för Järnvägsfrämjandet Östra Götaland.

Linköpings kommun har tvärt om tvingat fram en förödande kompromiss med Trafikverket att utreda fyra nya korridorer mellan stambanan och E4, som plöjer rakt igenom Kallerstad och Steninge industriområden till ett helt nytt stationsläge på Steninge, helt utan budget- eller konsekvensanalys, varken för tågresenärerna, företagarna eller hänsyn till den högproduktiva åkermarken på Distorp, farligt nära Roxen. 20-25, kanske 30 drabbade företag skulle tvingas lägga ned, flytta till Distorp eller annan kommun.

Tornet måste kanske rivas

Efter hand som konsekvenserna börjar klarna, framgår att den nybyggda brandstationen, Kallerstadsbron, ett 20-tal spannmålssilos i beredskap, Tornet med SkyHotel och ett stort antal företag ligger i utredningskorridoren och kanske måste rivas. Det är mindre kostnad i sammanhanget, enligt Trafikverket. Genom att jämka drömlinjen lite krokigare genom Kallerstad och Steninge, hoppas Trafikverket kunna undvika brandstationen och Tornet med en hårsmån. Resten ryker och skapar en helt ny och mycket bredare barriär genom staden.

Villkoret för Steninge Station var att alla fem gamla spår plus fyra nya spår självklart skulle anslutas till nio nya perrongspår på Steninge, dubbelt så långt från centrum, som är och förblir kommunens största arbetsplatsområde under överskådlig tid. Ostlänken förväntas ge Linköping klimatnytta med minst dubbelt så många tågresenärer till nuvarande stationsläge men varje dubblering av gångavståndet, halverar antalet gående tågresenärer och Linköping minskar därmed Ostlänkens klimatnytta och kundnytta.

Ostlänken stoppas i Steninge

Återkommande sparkrav på Ostlänken drabbar Linköpings extra dyra drömmar extra hårt:
Ostlänken stoppas nu i Steninge och får inte projekteras ut från staden, ens till Sjögestad. Stångådalsbanan får efter 120 år på Tullbron inte längre dela bro med stambanan. En separat anslutning med egen bro över Stångån till spår 9 beräknas kosta 1,4 miljarder extra, som Linköping vägrar betala och skickar notan vidare till Kalmar som inte har dom pengarna.

Järnvägsfrämjandet Östra Götaland vill behålla och nuvarande Resecentrum. Foto> tommy Pettersson

Krösatågen stoppas

Konsekvensen av sparkravet blir att Krösatågen stoppas i Tannefors, två kilometer från sin nya slutstation och gamla Stångådalsbanan över Tullbron rivs upp mellan Tannefors och Steninge Station. Det strider mot järnvägsmarknadslagen! Nio perrongspår bantas till åtta, som bantas till sex spår, och fler spår för framtiden omöjliggörs för att bygga Götalandsbanan mot Jönköping. Återkommande försök att lägga ned Tjust- och Stångådalsbanan har hittills misslyckats. Senaste försöket med slutstation i Tannefors har diskuterats fram mellan Linköping och Trafikverket, utan samråd med andra intressen. Alla berörda kommuner, utom Linköping, har protesterat högljutt och två berörda regionstyrelser har gemensamt vädjat om en bibehållen spåranslutning till LpC.

Järnvägsfrämjandet ansluter till samma vädjan att tillåta Trafikverket att utreda även vårt förslag till en rejäl uppgradering av nuvarande stationsläge till åtta parallella perrongspår för en tiondel av kostnaden, 4-4,5 miljarder lägre kostnad än Steningeprojektet, skriver Trafikverket i en intern jämförelse.

Bengt Walla
Järnvägsfrämjandet
Östra Götaland

Lkpg.News
Lkpg.Newshttps://lkpg.news
Lokala nyheter från Linköping med omnejd.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har hanterat ett 60-tal ärenden som rör Östergötlands län. Polisen bland annat...
En lugn natt trots löningshelg. Inget större ärende. Krockade med älg Klockan 22.54 en älgolycka mellan...
Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning med drönare i samband med hockeymatchen mellan LHC och...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
något regn
2.2 ° C
2.8 °
1.7 °
99 %
2.6kmh
75 %
mån
4 °
tis
6 °
ons
5 °
tor
6 °
fre
8 °