13.6 C
Linköping
onsdag, juli 24, 2024

Fenomenmagasinet “Har hittat hem” – Första spadtaget togs bredvid Mjellerumsgården

Under trevliga former togs det första spadtaget för Fenomenmagasinet genom att en grupp barn tryckte på knappar som sedan fick en finurlig Grävmaskin att börja gräva.

Fenomengrävmaskinen kommer säkerligen att platsa i det nybyggda magasinet när det står klart år 2025.

Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande som var en av de tre spadtagstalarna. Talade gjorde också Micael Antamo, vd Lejonfastigheter och Åsa Mistrén Kämpe, chef Fenomenmagasinet. Foto: Tommy Pettersson

Alla var där

Förutom de knapptryckande förskolebarn från Skattegården var en en hel del andra människor på plats; Bland annat de tre parter som står för Fenomenmagasinets verksamhet, Linköpings kommun, Region Östergötland samt Linköpings universitet.

Tekniska verken är en fjärde part som tillkommer från och med 2025 för att möjliggöra en verksamhetsutveckling. Tekniska verken AB fick tyvärr inte igång elen under spadtagsceremonin men det spelade ingen roll för talen, knapptryckningen och körsången (Ad Libitum) fungerade ändå. Förhoppningsvis har bolaget fått ordning på sina “grejer” då.

Byggnaden kommer att ligga mellan Vallabackarna och Mjellerrumsgården

Fenomenmagasinet kommer att bli en stor tillgång för Vallaområdet när byggnaden är klar. Fenomenmagasinet brukar ta emot 40 000 besökare per år och av dessa är cirka 25 000 allmänhet och cirka 15 000 elever från olika skolor.

– Det här kommer bli en trivsam och inspirerande mötesplats. Jag hoppas att ännu fler unga med olika bakgrunder från hela Östergötland kommer besöka Fenomenmagasinet. Det är värdefullt att få öppna dörren till naturvetenskap och teknik, berättade Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande som var en av tre spadtagstalare.

– Det här är ett stort projekt med väldigt många inblandade. Tillsammans har vi samarbetat över gränserna mellan olika organisationer för att nå hit och därför är det så fantastiskt att vi nu kör i gång med byggnationen, menar Micael Antamo.

Går på 85 miljoner kronor

Fenomenmagasinet har varit hemlös sedan 2022 och bedrivit en mobil verksamhet sedan flytten från de gamla lokalerna i Gamla Linköping. Byggherre är Lejonfastigheter och byggentreprenör är Peab Sverige AB. Projektbudgeten för bygget av Fenomenmagasinet ligger på 85 miljoner kronor.

Fenomenmagasinet kommer att innehålla bland annat djurutställningar, experimentutställningar, salar för olika typer av undervisning. Totalt blir byggnaden cirka 2 500 kvadratmeter i två plan. Beräknad inflyttning i fastigheten blir sommaren 2025.

Den vackra körsången av kören Ad Libitum belönades oförtjänt av ett snöras från partytältet: Foto: Tommy Pettersson

RELATERADE ARTIKLAR

Skyddsjakt efter varg i nordvästra länsdelen avslutad, ingen varg har fällts. Skyddsjakten efter den...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Höga smäller i Norrköping Flera...
Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
13.6 ° C
14.2 °
12.5 °
94 %
0.5kmh
20 %
ons
22 °
tor
20 °
fre
21 °
lör
24 °
sön
16 °