6.1 C
Linköping
söndag, februari 25, 2024

Linköpings kommun har en urstark ekonomisk ställning

Linköpings kommun positionerar sig nu, i och med 2023 års bokslut, som en av Sveriges mest solida kommuner.

Linköpings kommuns resultat för 2023 visar ett plus på hela 370 miljoner kronor, vilket är 510 miljoner kronor bättre än budgeterat. Det positiva resultatet beror bland annat på en uppgång på de finansiella marknaderna, realisationsvinster vid försäljning av placeringar samt ökade skatteintäkter.

Under 2024 beräknas många av Sveriges kommuner gå med underskott vilket speglas av systerkommunen Norrköpings svaga ekonomi. Linköpings kommun har däremot nu möjlighet att samla ännu mer tillgångar i ladorna.

Stark ekonomi

Linköpings kommun har en stark balansräkning och både kommunens och kommunkoncernens soliditet är hög i jämförelse med andra kommuner men kommunen har påverkats mycket av ökade pensionskostnader och under 2024 beräknas dessa stiga ytterligare.

– Det är ett tufft ekonomiskt läge i hela samhället, och oroväckande att delar som skola, äldreomsorg och socialt arbete går back i Linköping. Från politiken kommer vi behöva jobba hårt med att få ekonomin i balans, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande och får understöd av kollegan Niklas Borg (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

– Linköpings kommuns välskötta ekonomi gör att vi står väl rustade även under tuffare ekonomiska förhållanden, men det är viktigt att orka hålla i och följa budget även 2024 för att behålla kommunens starka ekonomiska ställning.

RELATERADE ARTIKLAR

En lugn natt trots löningshelg. Inget större ärende. Krockade med älg Klockan 22.54 en älgolycka mellan...
Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning med drönare i samband med hockeymatchen mellan LHC och...
SMHI har under den senaste tiden utfärdat flera gula och orangea vädervarningar i länet...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
6.1 ° C
6.7 °
5.5 °
74 %
6.7kmh
75 %
sön
6 °
mån
3 °
tis
6 °
ons
5 °
tor
6 °