18.2 C
Linköping
torsdag, juli 25, 2024

Utfasningen av Regionens hyrbemanning fortsätter

Region Östergötland har börjat fasa ut och minska hyrbemanningen inom hälso- och sjukvården. Men det kommer ändå finnas vissa avsteg från överenskommelser om tillgänglighet, samtidigt som vården ska säkras för patienter som är allvarligt sjuka eller har stora vårdbehov.

Regionens målsättning är att kostnaden för hyrbemanning ska uppgå till max två procent av den totala personalkostnaden, den 31 augusti 2024. I november 2023 var andelen hyrbemanning 6,2 procent av den totala personalkostnaden.

Beslut av hälso- och sjukvårdsnämnden

Utfasningen av hyrbemanning är en åtgärd för att nå målet med en ekonomi i balans i slutet av 2024. Minskad hyrbemanning kan komma att påverka tillgängligheten till vård och vårdutbud.

– I det allvarliga läge vi befinner oss är det viktigt att säkra vården för de patienter som har störst vårdbehov. Akut vård och vård som inte kan vänta ska alltid prioriteras. När vården verkligen behövs ska den finnas där. De åtgärder som nu görs – och vilka effekter de får – ska följas upp regelbundet, säger Fredrik Sjöstrand (M), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i en kommentar på regionens hemsida och fortsätter.

– Även om det blir tufft nu, kommer en minskad andel inhyrd personal i förlängningen att medföra positiva effekter för patientsäkerhet, kontinuitet, trygghet och kvalitet i vården. Egen anställd personal skapar också bättre förutsättningar för långsiktig rekrytering och god arbetsmiljö, säger Fredrik Sjöstrand.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hanterat ett 60-tal ärenden i Östergötlands län. Larm inkommer 03:10 om en brinnande...
Linköping FC värvar isländsk U23-spelare, Maria Ólafsdóttir Grós. När hon nu ansluter till...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga grova våldsbrott har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.2 ° C
20 °
17.2 °
84 %
4.6kmh
75 %
tor
22 °
fre
24 °
lör
20 °
sön
22 °
mån
22 °