2.2 C
Linköping
måndag, februari 26, 2024

Linköping utsedd till Sveriges främsta jämställdhetskommun

Linköpings kommun har nu fått utmärkelsen “Sveriges främsta Jämställdhetskommun” av i tidningen Sport och affärers kommunranking; Sveriges främsta idrottskommuner 2023/24

Det är andra året sporttidningen Sport och Affärer har utsett Linköpings kommun till Sveriges mest jämställda idrottskommun. I rankingen har Juryn har bland annat tittat på hur de ekonomiska stödsystemen är utformade, hur könsfördelningen ser ut inom föreningar och idrottsaktiviteter samt hur framgångsrik damidrotten har varit på elitnivå.

– Vi har på ett framgångsrikt sätt arbetat strategiskt med jämställdhetsfrågor, både långsiktigt och kortsiktigt. Jämställdhetsfrågorna stannar inte vid olika projekt utan tas med i kommunens struktur, stödsystem och kultur. Utmärkelsen ger oss motivation till att fortsätta vårt arbete, säger Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i en kommentar på kommunens hemsida.

Uppsala blev främsta idrottskommunen

I kategorin Sveriges främsta idrottskommuner 2023/24 placerade sig Uppsala kommun på en förstaplats med Stockholm som tvåa och sedan kom Umeå med en tredjeplacering.

“Bästa breddidrottskommun” blev Karlstad kommun och utmärkelsen “Främsta elitdrottskommun” gick till Östersund. “Sveriges främsta evenemangskommun” blev Mora kommun. Dessutom blev Hammarby Fotboll Dam välförtjänt utsedd till Årets idrottsförening.

Sport & Affärers Årssummering ger följande beskrivning för Linköping när det gäller motivering för utmärkelsen “Sveriges främsta Jämställdhetskommun”:

I kommunens idrottspolitiska program ”Aktiv hela livet” har jämställdhet en central plats. Särskilda ekonomiska stöd ska utveckla tjejidrotten. Har många aktiva tjejidrottsföreningar. Anpassar träningsanläggningarna jämställt. Har lyckats skapa jämställd användning av spontanaktivitetsytor samt främjandet av anläggningar för trygga egenorganiserade aktiviteter. Stora elitframgångar inom damidrotten. Genomför omfattande utbildningsinsatser. De kommunala bolagen ska sponsra jämställdhet.

RELATERADE ARTIKLAR

En lugn natt trots löningshelg. Inget större ärende. Krockade med älg Klockan 22.54 en älgolycka mellan...
Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning med drönare i samband med hockeymatchen mellan LHC och...
SMHI har under den senaste tiden utfärdat flera gula och orangea vädervarningar i länet...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
något regn
2.2 ° C
2.8 °
1.7 °
99 %
2.6kmh
75 %
mån
4 °
tis
6 °
ons
5 °
tor
6 °
fre
8 °