16.8 C
Linköping
söndag, juli 21, 2024

Ny tuffare parkeringstaxa i Linköping i april

I april får Linköping nya avgifter och en annorlunda tidsreglering för parkering på kommunala gator.

Under hösten 2023 har tjänstemännen funderat över hur parkeringsavgifterna på kommunala gator ska bidra till ökad tillgänglighet och framkomlighet. Den fromma förhoppningen som finns för dessa förändringar är att de ska gynna handel, restaurang och service i innerstaden. Senast taxan för parkering på gatumark ändrades var 2011 och dessförinnan fattades ändringsbeslut 2004.

För att gynna handeln i city än mer kommer priset för att parkera på 30-minutersparkeringarna ändras från 13 till 10 kr i halvtimmen. I innerstaden/city kommer också tidsregleringen på gatuparkeringarna att ändras.

Kommer att kosta dygnet runt

Från och med 2 april kommer samtliga gatuparkeringsplatser i city vara tidsbegränsade mellan klockan 8-22 alla dagar och avgiftsbelagda dygnet runt. Detta matchar öppettiderna för handel, restaurang och service bättre och förväntas leda till ett större antal lediga parkeringsplatser även efter klockan 18 på vardagar och klockan 15 på lördagar.

– Linköping ska vara tillgängligt för alla, vilket färdmedel man än väljer. Målet med dessa förändringar är att skapa en tryggare, lugnare och mer tillgänglig trafikmiljö för alla som rör sig i staden. En levande stadskärna är en viktig del i framtidsstaden Linköping. Vi vill gynna verksamheterna i city och genom den här förändringen för korttidsparkeringar bedömer vi att de kommer bli ännu mer attraktiva för invånarna och stärka konkurrensen gentemot andra handelsområden, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden på kommunens hemsida.

P-husen ska fyllas på
Priset för att parkera på 1- och 2 timmarsparkeringarna kommer att ändras från 13 till 17 kr i timmen. Syftet är att bättre matcha prisbilden i p-husen och på kvartersmark för att istället styra trafiken dit.

I de områden (förutom innerstaden/city) där det finns avgiftsbelagda gatuparkeringar finns det även möjlighet för boende att söka tillstånd för boendeparkering. Om man har ett sådant tillstånd får man nyttja alla gatuparkeringar i stadsdelen där man bor till en fast månadskostnad. Även denna avgift kommer att regleras under våren.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län under natten. Inga allvarliga händelser...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län. Man gripen för misshandel Strax efter 20:00...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
16.8 ° C
17.8 °
15.7 °
93 %
1.5kmh
0 %
sön
26 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
22 °
tor
17 °