23.8 C
Linköping
lördag, juli 20, 2024

Lyckad uppskjutning av Saabs chefstestpilot Marcus Wandt

Natten mellan den 18 och 19 januari svensk tid påbörjade Marcus Wandt, som till vardags jobbar som chefstestpilot på Saab, rymdfärden från Kennedy Space Center till Internationella rymdstationen, ISS.

Marcus Wandt togs under hösten 2022 ut till den Europeiska rymdorganisationens (ESA) rymdprogram. Under våren 2023 blev det klart att en rymdfärd skulle bli av och att Marcus Wandt skulle bli ESA:s första projektastronaut någonsin. Marcus är för tillfället tjänstledig från sin roll som chefstestpilot för Gripen på Saab

Saab är en av medfinansiärerna till projektet som ska säkerställa att Sverige ligger i framkant inom rymdforskning.

Forskar om tyngdlöshet
På ISS rymdstation kommer Marcus Wandt bland annat att bedriva forskning om tyngdlöshet och att hjälpa till med arbetet att förstå hur människor kan leva och arbeta utanför jorden.

– Det här är en betydelsefull och stor händelse för både Sverige och Saab, rymden är ett allt viktigare område för Sverige och vår försvarsförmåga. Saabs fokus på innovation och avancerad teknologi innebär att vi nu bidrar till viktig forskning och utveckling inom rymdområdet. Vi är stolta över att en av våra medarbetare nu är den tredje svensken i rymden och vi ser fram emot att följa hans arbete, säger Saabs VD och koncernchef Micael Johansson i ett pressmeddelande.

.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län under natten. Inga allvarliga händelser...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län. Man gripen för misshandel Strax efter 20:00...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
23.8 ° C
24.4 °
23.2 °
58 %
4.1kmh
67 %
lör
26 °
sön
26 °
mån
24 °
tis
23 °
ons
22 °