17.4 C
Linköping
söndag, juli 21, 2024

Klass 4b på Rosendalsskolan vann “Den stora läsutmaningen”

Nytt läsrekord har slagits i årets lästävling “Den stora läsutmaningen” där nära 45 000 av landets årskurs 4-elever tillsammans läst 1 078 291 timmar. I år blev det Klass 4b på Rosendalsskolan i Linköping som vann “Den stora läsutmaningen” med flest antal lästimmar och klassen belönas nu med en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby.

Den stora läsutmaningen visar positiva läsresultat bland eleverna i årskurs fyra. I snitt har de deltagande eleverna i Den stora läsutmaningen läst 20 minuter varje dag under tävlingsperiodens elva veckor under höstterminen. Det kommer samtidigt som flera larmrapporter om barn och ungas läsning, exempelvis tappar Sveriges 15-åringar stort i läsförståelse enligt den senaste Pisa-rapporten.

Över en miljon lästimmar
Vinnarklassens elever har läst i snitt 1 timme och 28 minuter per dag och elev, vilket är nytt vinnarrekord.
– När jag presenterade tävlingen för eleverna förklarade jag att alla som läser är vinnare även om man inte vinner själva tävlingen. Läsningen tar oss med på magiska resor i både fantasin och verkligheten, språket och livet blir rikare. När jag fick veta att vår klass hade vunnit svämmade mitt hjärta över av stolthet, säger Renate Murken, klasslärare 4b, Rosendalsskolan i Linköping i ett pressmeddelande.

Ökning med 56 procent

I år har engagemanget bland lärare och elever varit större än någonsin, vilket lett till nytt läsrekord. Nära 45 000 elever har gått i mål, vilket är en ökning med 56 procent jämfört med i fjol och motsvararnära 40 procent av alla elever i årskurs fyra i Sverige.
– Den stora läsutmaningen är en folkbildningsrörelse som sprider sig bland Sveriges fjärdeklassare. Det är hisnande att bevittna elevers och lärares läsresor tillsammans, kollektivt och solidariskt, där alla deltar utifrån sina förutsättningar. Allting blir mycket roligare, lättare och mer lustfyllt tillsammans, säger Marlen Eskander, grundare av Läsfrämjarinstitutet och medlem i Den stora läsutmaningens Advisory Board.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län under natten. Inga allvarliga händelser...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län. Man gripen för misshandel Strax efter 20:00...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
17.4 ° C
18.1 °
15.6 °
88 %
3.6kmh
0 %
sön
26 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
24 °
tor
19 °