3.2 C
Linköping
lördag, februari 24, 2024

Debatt: Stoppa politiskt organiserad brottslighet – Partisekreterare bestämmer inte över folkvalda

Arne Grip rättssociolog KISA

Förtroendet för Norrköpingsliberalen Reidar Svedahl prövades på ett medlemsmöte. Man tyckte att han skulle lämna sina uppdrag. Reidar sitter kvar. Partisekreteraren rasar i Östnytt och talar om – bristande respekt för demokratiskt fattade beslut!?

Sverige finns med på listan över korrupta länder. Ett mått på korruption är förtroendet för rättssäkerhet och samhällets institutioner.

Verbet corrumpere kommer av lat. riva sönder, förstöra.

Regeringen rev upp en utredning om korruption och otillbörlig påverkan. Vilket skydd har då samhällets tjänare och förtroendevalda? Trygga anställningar har osäkrats. Anställningsavtal köps och säljs. TV sänder dokusåpor som påminner om Robinsons Ö-råd. Avtal gäller ej som uppsägning. Alla utköpta är fortsatt anställda.

Botkyrka såpan och Reidar Svedahl

Såpan i Botkyrka kommun i våras ställde frågan: Hur skyddar vi förtroendevalda och anställda från ”otillbörlig påverkan”? Partierna nominerar till uppdrag i riksdag, region och kommun. Väljare ger sin röst till ledamöter i fullmäktige.

KF-beslut 2022 om att utse Reidar Svedahl gäller som lag. Han ska sitta kvar.

Riksdag och fullmäktige utser ledamöter i styrelse och nämnder på fyra år. Beslut vinner laga kraft. Uppdrag kan inte köpas eller säljas. Demokraterna i Göteborg försökte köpa ut en KS-ledamot. C i Vimmerby sparkade sin KS-ordf. Utan omröstningar i partiet.

Förtroende mäts i valet. Därefter i fullmäktige. Misstroende mot ledamot ska prövas i KF, jfr riksdagen och Magdalena Andersson. Mätningar säger att Ulf Kristersson inte skulle klara ett nyval.

Ö-rådet bestämde över Kommunfullmäktige

Ebba Östlin valdes av Kommunfullmäktige till kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun 2015. Ett S-möte tog upp förtroendet Östlin efter valet. Man begärde votering. Halva Ö-rådet ville ändra KF-beslut att utse Ebba. När hon stannar håller S ett mindre Ö-råd, som uttalar sig mot KF-beslut. En riksdagsman räknade antal kriminella. Hon tyckte inte att mötet var ”otillbörlig påverkan”.

Vi har “Tyckfrihet” i landet. S-mötets åsikter saknar rättskraft mot KF-beslut. KF hade lagt uppdraget på Ebba Östlin. Kommunalråd får lön, alltså anställd. En egen uppsägning ska vara frivillig. Provocerad uppsägning är ogiltig.

Rösta om ett kommunalråds avsättning på ett medlemsmöte är brottsligt

Kommunen arbetar under lagarna. Offentliga uppdrag och anställningar skyddas av BrB 17:1-2 – Förbud att hindra dem från att utöva sitt ämbete. Den som utsätter förtroendevald för ”otillåten påverkan” ska lagföras. Förstörelsen i Botkyrka fortsätter. Kommunchefen är utköpt. Medlemmar lämnar S-föreningen. Den bräckliga alliansen sprack.

Politik har två verb. Legitimera och legalisera. Attacker mot politiker och offentligt anställda är straffbara. Att rösta om ett kommunalråd på ett L-möte är brottsligt. Att partiföreträdare stödjer attacken gör dem till medbrottslingar. Norrköpings kommun ska skydda sina politiker.

Arne Grip rättssociolog KISA

Lkpg.News
Lkpg.Newshttps://lkpg.news
Lokala nyheter från Linköping med omnejd.

RELATERADE ARTIKLAR

Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning med drönare i samband med hockeymatchen mellan LHC och...
SMHI har under den senaste tiden utfärdat flera gula och orangea vädervarningar i länet...
Saab har idag tecknat ett kontrakt med Försvarets materielverk (FMV) och tagit emot en...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
3.2 ° C
3.7 °
-0.3 °
88 %
3.6kmh
0 %
lör
3 °
sön
6 °
mån
5 °
tis
6 °
ons
6 °