15.7 C
Linköping
söndag, juli 21, 2024

Obs-klasser gör come back i Linköping – startar akutskola

Under 1960-talet infördes så kallade obs-klasser (observationsklass), där mestadels bråkiga elever med olika typer av studiesvårigheter fick undervisning i separata grupper. Obs-klasserna dömdes senare ut och idag är huvudregeln att alla elever ska undervisas i de ordinarie klasserna.

Nu har barn- och ungdomsnämnden fattat beslut om en ny inriktning för kommunens resursskolor och särskilda undervisningsgrupper. I förslaget ingår att Linköpings kommun öppnar en så kallad “akutskola” samt utökar platserna inom resursskolorna.

Bryggan

Beslutet planeras att träda i kraft vid läsårsstarten 2024/25, och en uppföljning av omorganiseringen kommer att rapporteras tillbaka till barn- och ungdomsnämnden senast i december 2025. Beslutet om omorganiseringen fattas på barn- och ungdomsnämndens sammanträde 14 december.

Akutskolan som ska startas har fyra platser som totalt kommer kunna användas till ett 40-tal elever per läsår. Barn och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre (S), hoppas att satsningen framöver ska kunna utvidgas för att omfatta ett större antal elever, förutsatt att den blir framgångsrik.

– Att bli placerad i en akutskola är en disciplinär åtgärd som rektorn kan besluta om för att förbättra tryggheten bland eleverna. Den övertro vi haft på inkludering till varje pris fungerar inte för alla. En del unga behöver ett mindre sammanhang, säger Elias Aguirre (S)i ett pressmeddelande.

Andra ska få studiero

Den nya akutskolan kommer rikta sig till elever som omgående behöver flyttas från sin ordinarie skola för att andra elever ska garanteras trygghet och studiero. En sådan placering gäller under max fyra veckor och syftet är att erbjuda en flexibel och snabb insats på kort sikt.

– Antalet elever som behöver särskilt stöd har vuxit snabbt, och en viktig del i att möta upp det är att utöka platserna inom kommunens resursskolor. Det handlar både om att ge möjligheter till eleven och att stärka tryggheten och studieron för klasskamraterna, säger Elias Aguirre.

Helt annan grupp av elever får en ökning av platser

Ett annat viktigt fokus med omorganiseringen är att öka antalet platser för elever med autism, samt elever med inlärningssvårigheter. Inom kommunens resursskolor finns också andra grupper, bland annat språkstörning.

Om Resursskolor:
Resursskolor är till för elever i grundskolan som behöver särskilt stöd under en begränsad tid, där målet är att återgå till ordinarie skolform. Det ställs inget krav på diagnos för att erbjudas plats. Lärandet bedrivs i mindre elevgrupper med hög personaltäthet, där det även ges möjlighet att träna socialt samspel.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län under natten. Inga allvarliga händelser...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län. Man gripen för misshandel Strax efter 20:00...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
15.7 ° C
16 °
13.7 °
90 %
1kmh
100 %
sön
26 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
24 °
tor
19 °