18.2 C
Linköping
torsdag, juli 25, 2024

DEBATT: Socialdemokraterna vill se krafttag mot alla välfärdsbrott i regionen

Nu vill Socialdemokraterna vill se krafttag mot alla välfärdsbrott i regionen med anledning av de avslöjande som gjorts kring kring Capio i Region Stockholm.

Dessa avslöjande att Capio i Region Stockholm felregistrerar ersättningar för att kunna få ut mer pengar sätter fokus på privata utförare och välfärdsbrott i hela landet. Fakturor för vård som aldrig utförs. Handel med receptbelagda läkemedel. Fusk och bedrägerier där man registrerar rena felaktigheter. Det handlar om privata företag såväl som om ren organiserad brottslighet.

– Vi kan inte låta hälso- och sjukvården vara ett dukat smörgåsbord för oseriösa aktörer längre. Skattemedel ska gå till sjukvård – inte till välfärdsbrott, vare sig om det rör sig om organiserad brottslighet eller företag som sätter i system att utnyttja det offentliga för egen vinning, säger Kaisa Karro (S), regionråd i opposition i ett debattinlägg.

Dåliga kontroller

Kontrollen av privata utförare i Region Östergötland sköts inte bra. Det visar en revisionsrapport från regionens egna revisorer. I sin rapport från augusti 2023 konstaterar revisorerna att uppföljning av privata utförare brister i det praktiska genomförandet kopplat till statistikinhämtning och rapportering och att delar av planerad uppföljning inte kunnat genomföras. I Region Östergötland fakturerade Capios vårdcentraler 112 miljoner under 2022.

– Det är allvarlig kritik som revisorerna framför och det betyder ju att vi inte riktigt vet hur de privata utförare som finns hos oss sköter sig. Med anledning av dagens avslöjande att Capio felregistrerar i Region Stockholm så finns det all anledning att skärpa kontrollerna även i Östergötland, säger Kaisa Karro.

Uppföljning och kontroll utför inte till belåtenhet

Revisionsrapporten beskriver att hälso- och sjukvårdsnämnden har fattat beslut om uppföljning och kontroll av privata utförare på ett bra sätt. Men det är alltså en uppföljning och kontroll som inte kunnat utföras på det sätt som vore önskvärt.

– Kritiken från våra revisorer är stark. De påtalar att det finns stora brister i uppföljningen just hos de privata utförarna. Jag kan inte tolka det på något annat sätt än att vi faktiskt inte har kontroll över vilken vård som ges på de privata vårdcentralerna eftersom vi inte kan granska deras journaler på samma sätt som vi kan granska regionens vårdcentraler, menar Kaisa Karro.

Rinner ut och göder kriminalitet

I Region Östergötland finns idag heller ingen funktion som bevakar att pengar som skulle gå till vård inte rinner ut och göder kriminalitet.

– Det tänker vi socialdemokrater sätta stopp för. Inte en östgötsk skattekrona ska gå till organiserad brottslighet.

Organiserad brottslighet har nästlat sig in

– Organiserad brottslighet har nästlat sig allt djupare in i den svenska välfärden och vården är inget undantag. Vi har sett exempel på kriminella som driver såväl privata tandläkarmottagningar som vårdcentraler i Sverige och tillskansat sig stora summor pengar som borde ha gått till vård. Det tycker vi Socialdemokrater är helt förkastligt.

Falska intyg och falska faktureringar

– Brottsligheten berör allt från falska sjukintyg och organiserad handel med receptbelagda och ofta narkotikaklassade preparat till faktureringar för behandlingar som aldrig utförts. Den organiserade kriminaliteten slår inte bara mot drabbade regioners ekonomi utan äventyrar framförallt patientsäkerheten. Det finns ett tydligt samband mellan fusk med ekonomin och fusk med vårdinsatser. Det vore naivt att tro att vi i Region Östergötland är fredade från kriminell aktivitet bara för att vi ännu inte haft några stora avslöjanden här.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hanterat ett 60-tal ärenden i Östergötlands län. Larm inkommer 03:10 om en brinnande...
Linköping FC värvar isländsk U23-spelare, Maria Ólafsdóttir Grós. När hon nu ansluter till...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga grova våldsbrott har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.2 ° C
20 °
17.2 °
84 %
4.6kmh
75 %
tor
22 °
fre
24 °
lör
20 °
sön
22 °
mån
22 °