17.4 C
Linköping
söndag, juli 21, 2024

Region Östergötland fasar ut bemanningsföretagen

I Region Östergötland pågår sedan tidigare ett arbete för att tidigarelägga utfasningen av bemanningsföretagen.

Vid regionstyrelsen sammanträde den 6 december beslutade man att ställa sig bakom Styrelsen för Sveriges kommuner och regioner (SKR) rekommendation att kraftigt minska hyrbemanningen i sina verksamheter.

Kostnaderna fortsätter att ökar

Den senaste delårsrapporten efter oktober visar att de insatser som görs för att bromsa kostnadsutvecklingen i Region Östergötland ännu inte fått effekt. Tvärtom har kostnaderna och antalet anställda i regionen fortsatt att öka. Delårsrapporten efter oktober månad bekräftar den tidigare helårsbedömningen att Region Östergötland går mot ett underskott på 1 650 miljoner kronor för 2023. Resultatet till och med oktober är minus 1 372 miljoner, vilket kan jämföras med 52 miljoner motsvarande period 2022.

Har begränsat inhyrningen av personal

Region Östergötland har under flera år arbetat för att begränsa inhyrningen av personal, men utvecklingen har trots det fortsatt i negativ riktning. Den 1 februari 2024 är startpunkt för en ny och mycket mer restriktiv inriktning för nyttjande av bemanningsföretag.

– Sedan pandemin har beroendet av bemanningsföretag ökat kraftigt, vilket har lett till en ohållbar situation. För att kunna bryta utvecklingen krävs att regionerna samverkar och har en gemensam linje, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) i ett pressmeddelande.

Fasa ut beroendet

Det finns en strategi och handlingsplan för att fasa ut beroendet av bemanningsföretag i Östergötland. Det ursprungliga målet var att kostnaderna för inhyrd personal år 2025 ska motsvara maximalt två procent av personalkostnaden. Det målet har nu tidigarelagts till 2024.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län under natten. Inga allvarliga händelser...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län. Man gripen för misshandel Strax efter 20:00...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
17.4 ° C
18.1 °
15.6 °
88 %
3.6kmh
0 %
sön
26 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
24 °
tor
19 °