1 C
Linköping
lördag, februari 24, 2024

Liberalerna vill ha ett bättre kommunalt bemötande gentemot företag

Liberalerna i Linköping vill nu att kommunen tar tag i näringslivsutvecklingen med anledning av att företagsklimatet försämrats enligt Svenskt Näringslivs årliga mätningar.

Linköping halkar efter

Företagen står idag inför en rad utmaningar som påverkar deras verksamheter negativ, hindrar tillväxten och i värsta fall leder till konkurs. Vad vi kan påverka lokalt är till exempel om det bedrivs osund konkurrens från kommunen och vilka attityder kommunen har till företagande, menar Johan Thorén i motionen. Foto: Tommy Pettersson

I en motion inlämnad av liberalernas Johan Thorén yrkar partiet att; anställda inom kommunen som i sin tjänst har dialog med företag och organisationer i
Linköping och/eller tar beslut som berör dessa går en grundkurs i villkor för företagande,
företagsklimat och företagens betydelse för att skapa bättre attityder till företagande.

– Kommunen har redan tagit initiativ för att förbättra dialogen mellan företagen och kommunens beslutsfattare, det är välkommet och gynnar stora företag. Det som oroar oss i Liberalerna är hur små och medelstora företag bemöts av kommunen i angelägna ärenden som påverkar deras verksamheter. Här spelar tjänstepersoner attityder en stor roll och det är därför vi lägger ett skarpt förslag om utbildning och kompetenshöjande insatser i företagande, säger Johan Thorén (L), ledamot i kommunfullmäktige i en presskommentar och anser även att kommunen ska ta fram en utbildning tillsammans med företagsorganisationer som till exempel Företagarna och Småföretagarnas Riksförbund.

Linköping bland de sämsta i landet på dialog med företagare

På punkten ”Dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare” tappar Linköping 62 placeringar och där befinner vi oss bland de sämsta i landet med en placering på 245 av Sveriges 290 kommuner. Kommunen tappar också placeringar i bland annat kategorin ”Kommunala tjänstemäns attityder till företagande”, en kategori som vi ligger under rikssnittet jämfört med andra kommuner. Det är problematiskt när två av tre företagare årligen har kontakt med sin kommun.

Fakta:

Svenskt Näringsliv redovisar varje år en ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Företagen i varje kommun får svara på enkät och sätta betyg på olika frågor rörande företagsklimatet i kommunen. I årets näringslivsranking hamnar Linköping på plats 120 av landets 290 kommuner, ett tapp på åtta placeringar sedan förra året.

RELATERADE ARTIKLAR

Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning med drönare i samband med hockeymatchen mellan LHC och...
SMHI har under den senaste tiden utfärdat flera gula och orangea vädervarningar i länet...
Saab har idag tecknat ett kontrakt med Försvarets materielverk (FMV) och tagit emot en...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
1 ° C
1.7 °
-0 °
88 %
3.6kmh
0 %
lör
6 °
sön
6 °
mån
4 °
tis
6 °
ons
5 °