14 C
Linköping
onsdag, juli 24, 2024

Gör kommunstyrelsens sammanträden öppna för allmänheten

Så har ännu ett kommunstyrelsemöte i Linköpings kommun hållit stängt för allmänheten. Vad hände på mötet? Vilka beslut togs? Det lär vi i “allmänheten” få veta, till viss del, i ett protokoll som blir offentlig om några veckor.

En punkt, ett förslag, på KS-dagordningen kan dock redovisas. Förslaget är lagt av Linköpingslistan, genom ett nämndinitiativ, som är ett motstånd mot den slutna kommunalpolitiska värld som utgörs av stängda kommunstyrelsemöte och stängda nämndsammanträden.

Förslag om webbsändningar

Argumenten som talar för att kommunstyrelsens sammanträden ska vara tillgängliga för allmänheten är belysta i ett pressmeddelande och i nedanstående nämndinitiativ.

– Linköpingslistan säger nej till att stänga kommunstyrelsens sammanträden för media och
allmänhet. Vi tar på kommunstyrelsemötet upp förslag om att websändningar från mötet
ska kunna göras, antingen med bild, som idag sker vid fullmäktiges möten, eller enbart med ljud. En livesändning som kan följas via kommunens hemsida. Påståendet om ökad
säkerhetsrisk har svag grund. Man har inte kunnat visa på konkreta polisanmälningar på grund av hot mot politiker eller tjänstepersoner, anser Linköpingslistans Michael Cocozza i pressmeddelandet.

Nämndinitiativet till kommunstyrelsesamanträdet den 28 november:
Gör kommunstyrelsens sammanträden tillgängliga för allmänheten Linköpingslistan menar att ordförande inte ensam kan bestämma att nämnd/kommunstyrelses möte ska hållas stängt. Vi har stämt av detta med SKR som framför att enligt lag/praxis åligger det nämnden att ta ställning och avgöra om mötet ska vara stängt. Det gäller för övrigt även enligt kommunens reglemente.
På måndagens SU- möte framfördes att enligt reglementet kan mötet hålls stängt på begäran av enskild ledamot. Det stämmer inte heller. Den möjligheten finns bara för “visst ärende” och det endast om rekvisitet “besvärad av närvarande allmänhet” är uppfyllt.
Den anförda säkerhetsaspekten kan beaktas utan att demokratiska insynsmöjligheter behöver försämras.

Linköpingslistan yrkar därför:
Att kommunstyrelsens sammanträde framöver ska sändas live på kommunens
hemsida, antingen med ljud/bild alternativt endast med ljud.

Michael Cocozza Linköpingslistan

RELATERADE ARTIKLAR

Skyddsjakt efter varg i nordvästra länsdelen avslutad, ingen varg har fällts. Skyddsjakten efter den...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Höga smäller i Norrköping Flera...
Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
14 ° C
14.2 °
12.8 °
94 %
1kmh
75 %
ons
21 °
tor
20 °
fre
22 °
lör
23 °
sön
19 °