-9.4 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Digitala inköp i hemtjänsten ska frigöra tid för personalen

Nu går Linköpings kommun över till digitala inköp inom hemtjänsten för att frigöra tid hos omsorgspersonalen och förmodligen också få en mindre ökning av kostnaderna när den äldre befolkningens behov ökar.

Enligt Linköpings kommuns prognoser kommer antalet personer som är 85 år eller äldre öka med 47 procent mellan 2022 och 2032. Ytterligare tio år framåt, år 2042, beräknas antalet ha ökat med 74 procent. Samtidigt växer antalet Linköpingsbor i arbetsför ålder, men inte i samma takt, och det är redan i dag svårt att hitta personal inom vård och omsorg.

Utmaningar ska klaras av

På äldrenämndens sammanträde den 23 november klubbas en åtgärdsplan för att ställa om delar av äldreomsorgen, så att mer fokus läggs på vård och omsorg. Förändringarna gäller bland annat städning, inköp och höjd åldersgräns för möjlighet att teckna så kallat serviceavtal. Serviceavtal ger rätt till sex timmars hemtjänst per månad utan prövning eller biståndsbeslut.

– Att andelen äldre växer beror till stor del på att vi svenskar lever allt längre. Det är förstås i grunden positivt, men innebär också att trycket på äldreomsorgen ökar kraftigt. Ett sätt att klara den utmaningen är att se till att vård- och omsorgspersonal får fokusera på just vård och omsorg och inte utföra en massa andra arbetsuppgifter, säger Jonatan Hermansson (S), ordförande i äldrenämnden i ett pressmeddelande.

Inom hemtjänsten har matinköp fram till nu gjorts i närmaste fysiska butik av hemtjänstpersonal. Genom att övergå till digitala inköp beräknas 1 500 timmar per månad frigöras som kan omprioriteras till personlig omvårdnad. Den äldre får också större inflytande eftersom det går att vara med när varorna beställs online. Dessutom behöver inte hemtjänsten hantera kort eller kontanter.

Ändrade riktlinjer inom äldreomsorgen:

  • Inköp inom hemtjänsten övergår till att göras digitalt.
  • Åldern för serviceavtal höjs från 75 år till 80 år. Serviceavtal ger rätt till 6 timmars insats per månad utan särskild prövning eller biståndsbeslut. Personer under 80 år kan fortsatt ansöka om biståndsbedömd hemtjänst.
  • Städning begränsas till två rum och kök för ensamboende, samt tre rum och kök för samboende.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev skjuten...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-9.4 ° C
-6.2 °
-10 °
92 %
3.1kmh
100 %
tis
-6 °
ons
-5 °
tor
-3 °
fre
-3 °
lör
-8 °