-9.4 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Nya rekommendationer för vaccinationer mot covid-19 och influensa

Folkhälsomyndigheten har nu uppdaterat rekommendationerna för vaccination mot covid-19. Nytt är att det räcker med en dos för ovaccinerade för att få grundskydd, att riskgrupperna erbjuds samtidig vaccination mot säsongsinfluensa och att alla i åldern 18-64 som önskar en påfyllnadsdos är välkomna att ta den.

De nya rekommendationerna innebär att alla över 65 år och personer som tillhör riskgrupp för influensa och covid-19 rekommenderas vaccination.

Permanenta vaccinationsenheter är under uppbyggnad i Region Östergötland. I Linköping är det fortsatt Saab Arena som gäller men byggnation av permanent lokal pågår och förväntas bli klar under våren 2024. På Luxor i Motala är verksamheten redan i gång. I Norrköping kommer en vaccinationsenhet på Ingelsta att stå klar vecka 50, till dess är Mässhallen kvar.

Vaccinationen startar vecka 45

Nu bedömer Folkhälsomyndigheten att en dos räcker för att få ett grundskydd för de som aldrig har vaccinerat sig. Troligen kommer påfyllnadsdoser för personer i riskgrupper behövas i framtiden.

– Vaccinationen startar vecka 45 och då är det med ett uppdaterat vaccin som är anpassat till nya virusvarianter. Influensa och covid-19 kan ge allvarlig sjukdom, så det är framför allt viktigt att de som rekommenderas vaccination tar sina doser, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare i Region Östergötland på hemsidan.

Erbjudande via brev

Regionen kommer via brev att erbjuda vaccination till de grupper som rekommenderas en påfyllnadsdos. I erbjudandet ingår också möjlighet till samtidig vaccination mot säsongsinfluensa.

För personer som är över 80 år är det vårdcentralerna som ansvarar för vaccinationen men man är alltid välkommen att vaccinera sig på Vaccinationsklinikens enheter.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev skjuten...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-9.4 ° C
-6.2 °
-10 °
92 %
3.1kmh
100 %
tis
-6 °
ons
-5 °
tor
-3 °
fre
-3 °
lör
-8 °