13.4 C
Linköping
söndag, maj 26, 2024

Nya rekommendationer för vaccinationer mot covid-19 och influensa

Folkhälsomyndigheten har nu uppdaterat rekommendationerna för vaccination mot covid-19. Nytt är att det räcker med en dos för ovaccinerade för att få grundskydd, att riskgrupperna erbjuds samtidig vaccination mot säsongsinfluensa och att alla i åldern 18-64 som önskar en påfyllnadsdos är välkomna att ta den.

De nya rekommendationerna innebär att alla över 65 år och personer som tillhör riskgrupp för influensa och covid-19 rekommenderas vaccination.

Permanenta vaccinationsenheter är under uppbyggnad i Region Östergötland. I Linköping är det fortsatt Saab Arena som gäller men byggnation av permanent lokal pågår och förväntas bli klar under våren 2024. På Luxor i Motala är verksamheten redan i gång. I Norrköping kommer en vaccinationsenhet på Ingelsta att stå klar vecka 50, till dess är Mässhallen kvar.

Vaccinationen startar vecka 45

Nu bedömer Folkhälsomyndigheten att en dos räcker för att få ett grundskydd för de som aldrig har vaccinerat sig. Troligen kommer påfyllnadsdoser för personer i riskgrupper behövas i framtiden.

– Vaccinationen startar vecka 45 och då är det med ett uppdaterat vaccin som är anpassat till nya virusvarianter. Influensa och covid-19 kan ge allvarlig sjukdom, så det är framför allt viktigt att de som rekommenderas vaccination tar sina doser, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare i Region Östergötland på hemsidan.

Erbjudande via brev

Regionen kommer via brev att erbjuda vaccination till de grupper som rekommenderas en påfyllnadsdos. I erbjudandet ingår också möjlighet till samtidig vaccination mot säsongsinfluensa.

För personer som är över 80 år är det vårdcentralerna som ansvarar för vaccinationen men man är alltid välkommen att vaccinera sig på Vaccinationsklinikens enheter.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det rör sig bland annat...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 80-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser eller...
Socialdemokraterna och Moderaterna ska under mandatperioden prioritera ökad trygghet och minskad kriminalitet. Detta innefattar...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
13.4 ° C
14.2 °
10.7 °
94 %
1.5kmh
7 %
sön
25 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
18 °
tor
15 °