2.2 C
Linköping
måndag, februari 26, 2024

Linköping jobbar aktivt med att stoppa bidragsfusket

Brott mot välfärdssystem ökar i Sverige och antalet felaktiga utbetalningar samt bidragsbrott under 2021 beräknas uppgå till cirkla 14,6 miljarder kronor.

Sedan hösten 2021 har Linköpings kommun arbetat med granskning av felaktiga utbetalningar av ekonomiskt bistånd. Arbetet med “välfärdsbrott har resulterat i återkrav av omkring 4,4 miljoner kronor samt en prognostiserad besparing på 7,7 miljoner kronor.

Samarbete med hyresvärdar

Den enskilt största orsaken till misstanke om felaktig utbetalning är felaktiga boendekostnader. Det kan vara utlandsvistelse, felaktiga hyreskontrakt, men även felaktigt angiven hushållsgemenskap som exempelvis skenseparation eller antalet personer som bor på en adress. Linköpings kommun samverkar med de större hyresvärdarna i Linköping som ett led i att motverka felaktigt nyttjande av välfärdssystemet rörande boendekostnader och folkbokföringsadress

– I Sverige ska det gå att lita på att bidrag endast går till personer som har rätt till dem, inte till kriminella som försöker utnyttja systemet. Därför är arbetet mot felaktiga utbetalningar så viktigt. I Linköping är vi definitivt på rätt spår när det gäller att stoppa bidragsfusket, men det kommer ständigt nya kreativa idéer så det gäller att vi fortsätter vara i framkant. Att motverka felaktiga utbetalningar och bidragsbrott är den viktigaste delen i att stärka förtroendet för välfärdssystemen, säger Fredrik Lundén (M), arbetsmarknadsnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har hanterat ett 60-tal ärenden som rör Östergötlands län. Polisen bland annat...
En lugn natt trots löningshelg. Inget större ärende. Krockade med älg Klockan 22.54 en älgolycka mellan...
Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning med drönare i samband med hockeymatchen mellan LHC och...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
något regn
2.2 ° C
2.8 °
1.7 °
99 %
2.6kmh
75 %
mån
4 °
tis
6 °
ons
5 °
tor
6 °
fre
8 °