18.2 C
Linköping
torsdag, juli 25, 2024

Tingsrätten dömer Linköpingspolitiker för brott mot knivlagen

Jönköpings Tingsrätt dömer en man för innehav av kniv på allmän plats. Det var i samband med en förhandling i Jönköpings tingsrätt om hets mot folkgrupp (se nedan) i september månad som den nu åtalade mannen hade med sig en kniv. Kniven upptäcktes när mannen passerade tingsrättens säkerhetskontroll.

Mannen har nu åtalats för att ha innehaft kniv på allmän plats. Mannen har nekat till brott och uppgett att han inte haft för avsikt att ha med sig kniven till tingsrätten.

Glömde kniv i ryggsäck

Den socialdemokratiska Linköpingspolitikern har uppgett att han hade glömt att han hade lämnat kvar kniven i ryggsäcken. Tingsrätten har idag avkunnat dom i målet och funnit att mannen haft kniv på allmän plats och att mannen har agerat med oaktsamhet. Han ska därför dömas för brott mo knivlagen och påföljden bestäms till dagsböter. Den aktuella kniven ska dessutom förstöras.

Den lokala S-politikern plockades bort från alla politiska uppdrag efter att åtalet mot honom blev känt.

Dom i mål om hets mot folkgrupp

Mål: B 1406-21

Den man som har åtalats för hets mot folkgrupp genom att hösten 2020 ha spridit en ljudsatt film där bl.a. en koran bränns och lämnas utanför en moské, har idag dömts för brottet.

Mannen var åtalad för att den 11 september 2020 tillsammans med andra ha spridit en film, som de tillsammans hade skapat samma dag. Filmen var enligt åtalet ljudsatt med musik som starkt förknippas med bl.a. moskéattacken i Christchurch på Nya Zeeland 2019, då 51 personer dödades och ett femtiotal personer skadades. I filmen bränns en koran tillsammans med bacon på en grill. Under grillen fanns skyltar med bl.a. texten ”Muhammed var pedofil”. Koranen och bränt bacon lämnades vid entrén till moskén på Hamngatan i Linköping. Även detta framgår av filmen.

Tingsrätten har kommit fram till att händelseförloppet var som åklagaren har påstått i åtalet, och även att musiken starkt förknippas med bl.a. attacken i Christchurch. Tingsrätten har också kommit fram till att filmen var riktad mot muslimer, och inte mot islam som religion.

Tingsrättens bedömning är att den valda musiken till en film med det beskrivna innehållet, inte kan uppfattas på annat sätt än som ett hot mot muslimer med anspelning på trosbekännelse. Filmens övriga moment kan i sitt sammanhang tillsammans inte uppfattas på annat sätt än som ett uttryck för missaktning.

Filmen publicerades anonymt på bl.a. ett Twitterkonto. Det var inte fråga om en pågående debatt i en församling där meddelandet omgående kunde bemötas. Filmens innehåll och valet av konton för publicering, kan svårligen sägas ha inbjudit till en saklig och vederhäftig diskussion. Inte heller har tingsrätten kunnat se att filmen innehåller något påstående – utöver möjligen, lösryckt ur sammanhanget i övrigt, skylten med texten ”Mohammed var pedofil” – som bäst bemöts eller tillrättaläggs i en fri och öppen debatt. Visserligen har den åtalade uppgett att hans avsikt med publiceringen var att få fram ett budskap i den politiska debatten, som riktade in sig på risken för att islam skulle inskränka yttrandefriheten som idé. Det kan inte uteslutas att detta var en del av syftet. Dock är filmens innehåll och formerna för dess publicering sådant att det står klart att den åtalades syfte primärt inte kan ha varit annat än att ge uttryck för hot och missaktning.

Det står inte i strid med regeringsformen eller Europakonventionen att döma den åtalade för brottet.

Påföljden för mannen har bestämts till villkorlig dom.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hanterat ett 60-tal ärenden i Östergötlands län. Larm inkommer 03:10 om en brinnande...
Linköping FC värvar isländsk U23-spelare, Maria Ólafsdóttir Grós. När hon nu ansluter till...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga grova våldsbrott har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.2 ° C
20 °
17.2 °
84 %
4.6kmh
75 %
tor
22 °
fre
24 °
lör
20 °
sön
22 °
mån
22 °