-7.9 C
Linköping
onsdag, november 29, 2023

Debatt: Macchiarinis Struprör.

Arne Grip rättssociolog

Nämnden för prövning av oredlighet i forskning har fällt den italienske kirurgen Paolo Macchiarini m fl för forskningsfusk i två artiklar.

Hans ”transplantation av syntetiska luftstrupar” saknade vetenskaplig grund. Stamceller fäster inte på plast. Att sprida falska uppgifter om vetenskapligt stöd är inte forskningsfusk. Det är bedrägeri.

Galet påhitt

Transplantera betyder överföra, att ersätta ett organ med ett annat. Jag slet ut brosket i höftlederna på elitspel i handboll och bytte mot proteser. Nya tänder som man fäster direkt i käkbenet kallas implantat. Jag lanserade nyordet struprör för Macchiarinis galna påhitt.

Prof Lars Hamberger var svensk pionjär inom stamcellsforskning. Han dömde ut idén att stamceller skulle fästa på syntetiskt material. Ansökningar om tillstånd för djurförsök skulle fått nej.

Ordförande under straffansvar

Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar för den personal som beordrades att medverka vid det dödliga ingreppet ligger på de juridiska personerna. Staten och regionen, företrädd av styrelsen, under straffansvar för ordföranden.

Tingsrätten gjorde en juridisk tolkning i en medicinsk fråga. Att stamceller inte fäster vid syntetiskt material var enligt Lars Hamberger väl känt. Att skära halsen av folk är brottsligt.

Hovrätten dömde till fängelse.

I stället för att ställa formfrågan, nödhjälp och uppsåt, ska HD ta upp saken, Kan stamceller fästa vid struprör av plast?

Svaret var nej.

Nu är det visat i flera fall med dödlig utgång.

Hovrätten dömde till ansvar för misshandel i tre fall på likgiltighetsuppsåt. För mig låter det som motsägelse. Eller en oxymoron, en otillåten sammanställning av ord. Uppsåt är binärt, antingen finns det eller inte.

Macchiarini har använt en idé som aldrig skulle ha lämnat ritbordet. HD ska pröva Macchiarinis straffansvar.

Glöm inte Karolinska Institutet och regionens styrelser. De har ansvaret för att han kom in i operationssalen. Företaget som tillverkade struprören ska prövas mot produktansvarslagen.

Arne Grip rättssociolog KISA

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev skjuten...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-7.9 ° C
-7.3 °
-8 °
89 %
3.1kmh
75 %
ons
-5 °
tor
-3 °
fre
-3 °
lör
-8 °
sön
-9 °