14 C
Linköping
onsdag, juli 24, 2024

69-årig man åtalade för transport av stora mängder kokain på segelbåt

Åklagaren har väckt åtal mot sex personer, varav en 69-årig man, för synnerligen grovt narkotikabrott och medhjälp till brottet. Alla sex åtalade är svenska medborgare.

Den 69-årige mannen är en seglare och han misstänks för att ha transporterat kokainet. Ärendet består av två delar. Åklagaren väckte åtal i den första delen den 5 september, som bland annat handlar om narkotikahantering och grovt vapenbrott i Sverige.

Rättegången i den andra delen där åtalet väcktes i dag och startar den 17 oktober.

Tidigare häktad i sin frånvaro

Utredningen visar på en systematisk och välorganiserad grov brottslig verksamhet.
69-årigen var tidigare häktad i sin frånvaro och greps i Frankrike i november 2022 och har varit häktad i Sverige sedan i augusti i år. Enligt åklagaren har brottsligheten bedrivits i företagsliknande form och verksamheten har haft olika grenar

– En gren har varit transporten av kokain. En annan gren har varit Sverigebaserad med försäljning av narkotika, vilken kan liknas vid ett grossistföretag som säljer till andra kriminella nätverk. Det som gör ärendet unikt är att vi har fått en mycket tydlig bild av hur systematiskt brottsligheten är uppbyggd och hur inkomsterna av brottsligheten återinvesteras i ny brottslighet. Brottsligheten har varit välorganiserad, säger senior åklagare Sara Nilsson som är förundersökningsledare i ett pressmeddelande.

Samarbete med Europol

De svenska utredarna har samarbetat internationellt med myndigheter i bland annat Spanien och Brasilien. Eurojust och Europol har också hjälpt till.

– Vår utredning visar tydligt hur den våldsvåg som pågår i Sverige hänger samman med maktkamper om väldigt stora belopp som brottsligheten kan generera, i detta fall från narkotika, säger Sofie Holmqvist.

Gediget samarbete

Ett gediget samarbete mellan polis, tull och åklagare har legat till grund för att åtal nu väckts.

– För att lyckas i kampen mot de kriminella nätverken måste vi avslöja de som organiserar transporterna av narkotika till Sverige. Det har vi nu gjort genom ett djupgående samarbete med polis och åklagare, säger Kristian Johansson, enhetschef på Tullverkets kriminalavdelning Öst.

RELATERADE ARTIKLAR

Skyddsjakt efter varg i nordvästra länsdelen avslutad, ingen varg har fällts. Skyddsjakten efter den...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Höga smäller i Norrköping Flera...
Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
14 ° C
14.2 °
12.8 °
94 %
1kmh
75 %
ons
21 °
tor
20 °
fre
22 °
lör
23 °
sön
19 °