3.6 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

Arbetet mot prostitution och sexköp behöver stärkas i länet

Den största delen av prostitutionen sker oftast där sexköparen själv är bosatt. Sexköpare från mindre kommuner i länet reser dock till de två största kommunerna Linköping och Norrköping där drygt 80 procent av all prostitution äger rum. Åldersspannet på sexköparen är 19 till 69 år och medelåldern är 37 år.

Rapporten ”Prostitution och människohandel – Förekomst och efterfrågan i Östergötland” som Länsstyrelsen har tagit fram för att samverka i denna viktiga samhällsfråga och också från Länsstyrelsens sida samordna arbetet mot prostitution och sexköp i länet.

1 500 sexköp per år

Bland annat har en webbsida, där sexuella tjänster erbjuds, under två års tid bevakats och utifrån antal annonser och en framtagen beräkningsmodell har antal sexköp i länet uppskattats till cirka 1 500 per år. Vidare har också bland annat sexköpsdomar i länet kartlagts och analyserats.

– Vi har fokuserat på en webbsida med sexannonser. Men det finns flera webbplatser och andra kontaktvägar. Det finns därmed skäl att tro att mörkertalet är väldigt stort, säger Johan Landstedt, utvecklingsledare Mäns våld mot kvinnor i ett pressmeddelande.

Linköping och Norrköping har flest sexköp

I länets kommuner sker sexköpen till drygt 80 procent i de två största kommunerna, i Linköping och Norrköping.

– Människor i Östergötland blir exploaterade och kroppar köps för sex. Men även om problemet är som allra störst i Linköping och Norrköping är frågan en angelägenhet för hela länet då sexköpare reser från mindre kommuner till de två största städerna i länet, säger Janni Ottey, utvecklingsledare Mäns våld mot kvinnor.

Majoriteten av sexköpen har skett i kommunen där sexköparen själv är bosatt och åldersspannet är 19 till 69 år. Medelåldern på sexköparen är 37 år.

RELATERADE ARTIKLAR

Klockan 20:00 larmades polis, räddningstjänst och ambulans till stadsdelen Navestad i Norrköping efter samtal...
Över hundra anmälningar har inkommit till polisen angående skadegörelse på bilar i området Lagerlunden...
Klockan 03:46 inkommer ett larm till polisen om att det iakttagits någon form av...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
3.6 ° C
4 °
2.7 °
75 %
4.1kmh
0 %
mån
10 °
tis
6 °
ons
9 °
tor
4 °
fre
7 °