11.7 C
Linköping
onsdag, september 27, 2023

Saab får beställning på 5, 8 miljarder kronor

Saab har nu fått en beställning på ytterligare funktionalitet för Gripen E.
Saab och Försvarets materielverk (FMV) har ingått ett avtal gällande ny funktionalitet och förändrade leveransplaner för Gripen E och Gripen C/D. Avtalet avser perioden 2023-2030 och beställningen har ett värde om cirka 5,8 miljarder kronor.

För att säkra Försvarsmaktens operativa stridsflygförmåga har Försvarsmakten, FMV och Saab överenskommit förändrade utvecklings- och leveransplaner som möjliggör fortsatt utveckling och operativ drift av Gripen C/D efter 2030 parallellt med införandet av nästa generations stridsflyg, Gripen E.

Kvitto på samarbete

FMV och Saab har enats om att revidera sitt befintliga avtal om utveckling och produktion av Gripen E, genom att tillföra ny funktionalitet, som bland annat inkluderar förändringar i telekrigssystemet, kommunikationssystemet och spaningssystemet samt förändrade leveransplaner för såväl Gripen E som Gripen C/D.

– Det här avtalet är ytterligare ett kvitto på det nära samarbetet mellan Saab, FMV och Försvarsmakten. Jag är mycket stolt över att vi bidrar till Försvarsmaktens operativa förmåga genom att vi nu ytterligare förstärker förmågan för Gripensystemet, som är ett stridsflygplan i världsklass, säger Lars Tossman, chef för Saabs affärsområde Aeronautics i ett pressmeddelande.

RELATERADE ARTIKLAR

I morse skedde en kraftig explosion på Järdalavägen i Ekholmen. Larmet kom vid klockan...
Polis larmades klockan 06:04 till Järdalavägen i Ekholmen med anledning av att flera inringare hört...
Den senaste tiden har stuckit ut i polisregion Öst när våldsbrott som mordförsök, vapenbrott...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
11.7 ° C
12.2 °
11 °
95 %
2.1kmh
0 %
ons
21 °
tor
22 °
fre
17 °
lör
16 °
sön
15 °