-0.7 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Kampanj ska få fler att delta i screening för cancer

Under september genomförs en informationskampanj över hela Sverige som ska öka kunskapen om vad screening är och motivera fler att delta.

Trots att nästan alla invånare i landet erbjuds screening för tidig upptäckt av cancer, så är deltagandet ojämlikt beroende på var man bor och vilken utbildningsnivå man har.

Studier genomförda av Regionala cancercentrum i samverkan visar att personer som bor i socioekonomiskt svaga områden och personer som bor utanför tätorter mer sällan deltar i screening.

Mönstret syns även i Östergötland

– Att tidigt upptäcka och därmed kunna behandla cancer räddar liv. Vi behöver arbeta för att öka deltagandet i screeningprogrammen och anpassa våra insatser för att motverka de skillnader som finns mellan olika grupper i befolkningen, säger Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland i ett pressmeddelande.

Gemensam informationskampanj

Under september genomför landets regioner tillsammans med 1177 en gemensam informationskampanj om screening. Kampanjen syns bland annat genom digitala annonser och på sociala medier men också i form av affischer och på skärmar i väntrum och på andra samlingsplatser. Mycket av materialet finns på olika språk och man satsar på att synas extra mycket i socioekonomiskt utsatta stadsdelar.

Idag omfattar de nationella screeningprogrammen mot cancer mammografi för att upptäcka bröstcancer samt provtagning för tidig upptäckt av cellförändringar och cancer i livmoderhalsen. Dessutom håller screening mot cancer i tjocktarmen och ändtarmen på att införas i regionerna. Deltagandet i screening för tarmcancer i Östergötland är i nuläget 63 procent för de åldersgrupper som erbjuds.

När det gäller mammografi för att upptäcka bröstcancer var det under 2022 totalt 81,9 procent i Östergötland som valde att delta. Deltagandet i screening för tidig upptäckt av cellförändringar och cancer i livmoderhalsen låg enligt den senaste rapporten för 2021 på 80 procent.

Mer om screeningprogrammen
Alla invånare i Sverige som uppfyller kriterierna för screening kallas, och undersökningarna kostar ingenting för dem som deltar.

Genom att ta cellprov eller självprov för humant papillomvirus (HPV) varje gång man får en kallelse minskar risken att bli sjuk i cancer i livmoderhalsen med 90 procent. Cellprov och självprov för HPV erbjuds kvinnor och transpersoner med livmoderhals som är 23–70 år.

I Sverige erbjuds även bröstcancerscreening med mammografi för kvinnor 40–74 år.

Sedan 2021 har regionerna börjat införa screening för tidig upptäckt av cancer i tjocktarmen och ändtarmen med avföringsprov. I Östergötland kommer alla män och kvinnor i länet som är mellan 60 och 74 år från och med 2025 att erbjudas screening vartannat år. I år erbjuds deltagande i screening för alla födda år 1957, 1959, 1961 och 1963.

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.7 ° C
-0 °
-1 °
96 %
5.7kmh
100 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
5 °