18.2 C
Linköping
torsdag, juli 25, 2024

Östgötastipendiater prisas på slottet

Östgötadagarna arrangeras varje år och då deltar cirka 200 företag och föreningar, som exempelvis matproducenter, gårdsbutiker och hembygdsgårdar, deltar och lockar varje år över 100 000 besökare till den östgötska landsbygden.

Inför Östgötadagarna den 2-3 september uppmärksammas årets Östgötadagsbakverk, konsthantverkare och landsbygdsstipendiat vid en ceremoni på Linköpings slott nu på torsdag.

Under prisceremonin delas det ut diplom till årets Östgötadagsbakverk, årets konsthantverkare och årets landsbygdsstipendiat. Prisutdelare är landshövding Carl Fredrik Graf, regionråden Jan Owe-Larsson och Per Larsson. Region Östergötland ligger bakom evenemanget, utser pristagarna och sponsrar med stipendierna som delas ut.

Årets landsbygdsstipendiat

Carina Jarhall, Åtvidaberg, ordförande i föreningen Gör Åtvid, har utsetts till Årets landsbygdsstipendiat i Östergötland. Stipendiet – som är på 15 000 kronor – ska ges till en person, företag, förening eller organisation i länet som verkar för bygdens utveckling och har haft betydelse för sin bygd.

Årets Östgötadagsbakverk

”Blåbärstrymazarin med brynt smör och citroncheesecake”. Det är namnet på årets Östgötadagsbakverk, som uppmärksammas under Östgötadagarna den 2-3 september. Bakverkets skapare är Sara Ingemansson och Annie Ingemansson på Säbyvikens Bär vid Vätterns östra strand. Som grund ligger det lokalodlade, och relativt okända, bäret blåbärstry som är rikt på både vitaminer och antioxidanter. Östgötadagsbakverket kommer att serveras av flera aktörer under Östgötadagarna.

Årets konsthantverkare

Årets konsthantverkare tilldelas Hannes Öhman vid Hannes Woodcraft. Han är konsthantverkare och möbelsnickare som bor i Vadstena och har sin verkstad i Motala. Hannes Öhman tillverkar exempelvis piedestaler, pallar och bord. Region Östergötland har under flera år utsett Årets konsthantverk inför Östgötadagarna. Förra året beslutade regionutvecklingsnämnden att utveckla priset och ersätta det med ett stipendium på 15 000 kronor. Det ska ges till en yrkesverksam konsthantverkare, slöjdare eller formgivare som belönas för hela sitt konstnärskap. Och konsthantverkaren ska bedriva sin verksamhet på den östgötska landsbygden. Pristagaren får också, under september månad, möjlighet att ställa ut i ett av Hemslöjdens skyltfönster i Linköping.

Om Östgötadagarna 2023:

Östgötadagarna är sedan 2001 ett uppskattat höstevenemang i den närproducerade matens och landsbygdens tecken. Arrangemanget brukar locka över 100 000 besökare till den östgötska landsbygden den första helgen i september. Med hjälp av kartor och flaggor hittar besökarna till gårdsbutiker, hembygdsgårdar, matproducenter, bondgårdar, hantverkare och mycket mer.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hanterat ett 60-tal ärenden i Östergötlands län. Larm inkommer 03:10 om en brinnande...
Linköping FC värvar isländsk U23-spelare, Maria Ólafsdóttir Grós. När hon nu ansluter till...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga grova våldsbrott har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.2 ° C
20 °
17.2 °
84 %
4.6kmh
75 %
tor
22 °
fre
24 °
lör
20 °
sön
22 °
mån
22 °