15 C
Linköping
torsdag, september 21, 2023

Eget ansvar att skydda huset mot extremväder

Översvämningar och skyfall blir allt vanligare på grund av klimatförändringar, sommaren 2023 är inget undantag. Det innebär att varje husägare behöver ta mer ansvar för att skydda sig själv och sin egendom vid extrema väderhändelser.

– Först och främst är det bra att samla kunskap om hur stor risken är att just ditt hus ska drabbas av översvämning. Prata med grannarna om deras fastighet varit utsatt. Kontrollera lutning och material på din tomt. En hård yta bör ha en lutning som hindrar vattnet att rinna mot huset. Ha uppsikt över om det samlas mycket vatten på någon del av tomten, då kan det finnas anledning att förändra lutningen där, säger Bertil Jansson naturskadesamordnare, Länsförsäkringar Östgöta i ett pressmeddelande.

En enkel åtgärd

En allmän kontroll av ditt hus är en enkel åtgärd. Stuprör, hängrännor, brunnar och dräneringsrör ska vara rensade och i bra skick. Plåtar och takpannor ska vara hela och sitta på plats.

– Hus med källare är naturligtvis extra utsatta. Ett tak över källartrappan förhindrar vattensamling. Tillfälliga tätningar av källardörrar, källarfönster och ventilationsöppningar med till exempel plywoodskivor och/eller plastduk kan rädda huset från skador.
Backventiler i golvbrunnar förhindrar att vatten tränger in. En enklare lösning är att täcka brunnen med en plastsäck och placera sandsäckar ovanpå., säger Bertil Jansson.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har hanterat ett 75-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser...
Nu i höst inleder Linköpings kommun pilotprojekt kring det kontroversiella språkkravet på anställda i...
Den man som polisen söker efter igår i trakterna runt Ljung utanför Linköping...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
15 ° C
15.2 °
13.3 °
92 %
4.1kmh
0 %
tor
24 °
fre
21 °
lör
18 °
sön
16 °
mån
18 °