3.6 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

Kvinnor som lämnar våldsamma relationer erbjuds fler val

Nu kommer det snart att finnas fler val i Linköping för kvinnor som lämnar våldsamma relationer.
Linköpings kommun placerar idag kvinnor med barn utanför kommunen när det finns akut behov av skydd vid våldsutsatthet. Detta har en stor påverkan på barnen som behöver bryta upp från förskola, skola och kamrater.

Stöd på hemmaplan

Genom att istället erbjuda möjlighet till skydd och stöd på hemmaplan får barnet behålla kontakten med förskola, skola, kamrater, som är viktiga skyddsfaktorer för ett barn. Detta kommer att underlättas med ett beslut som tas av social- och omsorgsnämnden nu på onsdag.

– Det är viktigt att vi gör allt vi kan för att sänka tröskeln att lämna en destruktiv relation. I och med denna förändring kommer det bli lättare för fler att söka hjälp vilket är precis det vi strävar efter, säger Annika Krutzén i ett pressmeddelande.

Tillsammans för Linköping

Att placera våldsutsatta kvinnor med barn utanför kommunen innebär en stor förändring och får negativa konsekvenser för barnet som behöver bryta upp med skola och vänner. Det försvårar även utredningsarbetet för att bedöma det fortsatta behovet när placeringen är extern. För att stärka barnperspektivet vill “Tillsammans för Linköping” istället erbjuda möjlighet till akut placering i lägenhet försedd med skalskydd på hemmaplan, samt ett ökat emotionellt och praktiskt stöd till kvinnan och barnet under en kort intensiv utredningstid.

Detta för att bättre och snabbare kunna bedöma det fortsatta behovet av skydd och stöd. Att ge den akuta situationen den tid som krävs för en korrekt och samlad bedömning av kvinnans eller barnets behov borgar för en mer kvalitativ och hållbar utredning med utgångspunkt i att så lite som möjligt påverka barnets situation.

RELATERADE ARTIKLAR

Klockan 20:00 larmades polis, räddningstjänst och ambulans till stadsdelen Navestad i Norrköping efter samtal...
Över hundra anmälningar har inkommit till polisen angående skadegörelse på bilar i området Lagerlunden...
Klockan 03:46 inkommer ett larm till polisen om att det iakttagits någon form av...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
3.6 ° C
4 °
2.7 °
75 %
4.1kmh
0 %
mån
10 °
tis
6 °
ons
9 °
tor
4 °
fre
7 °