18.2 C
Linköping
torsdag, juli 25, 2024

Polisregion Östs arbete efter höjd terrorhotsnivå

Säkerhetspolisen höjer terrorhotsnivån. Polismyndigheten har under lång tid höjt sin förmåga på grund av säkerhetsläget och dagens besked innebär att ytterligare anpassningar sker.

Under sommaren har polisregion Öst formerat sig i en stabsorganisation med tillhörande operativt ansvarig chef för att följa säkerhetsläget och ha förberedelse för olika scenarier, bland annat en höjd terrorhotsnivå.

– Vi har den senaste tiden följt säkerhetsläget noga och levt i en tillvaro där vi tagit del av bedömningar att vi som land gått från ett legitimt till ett prioriterat mål för terrorhandlingar. Att Säkerhetspolisen idag meddelat en höjning till nivå 4 kommer av den anledningen inte som en överraskning, säger Nils Rydberg, operativt ansvarig chef i staben på polisens hemsida.

Så arbetar polisregion Öst
Polismyndighetens arbete mot terrorism och extremism är en del av linjeverksamheten, vilken utgår från den nationella strategin mot terrorism. En robust basverksamhet är den mest centrala framgångsfaktorn. Polisregionerna förväntas inte vänta med vissa åtgärder till en viss hotnivå utan ska ha ett relevant arbete i linjen mot extremism och terrorism för att hålla hotet nere eller sänka det om det stiger. Det kan då exempelvis handla om utökat samarbete med Säkerhetspolisen på regional nivå, ett tydligt arbete med dialog där vi är kontaktsökande mot intressanta grupperingar i lokalpolisområdena, hur polisen ingriper vid pågående dödligt våld eller hur utredningsorganisationen är rustad för den typen av brott.

– Det här förändrar inte vår inriktning utan vi bygger bara på ytterligare gällande vår förmåga och mentala förberedelse. Sedan får enskilda förutsättningar avgöra om vi måste ta beslut om förstärkt bevakning eller andra säkerhetshöjande åtgärder. På samma sätt ser jag att allmänheten bör tänka. Lev på som vanligt i vardagen men ha med dig att det kan vara bra med en extra vaksamhet. Ser du något du tror är bra för polisen att veta vill vi att du kontaktar oss, säger Nils Rydberg.

Kontakta polisen:
All information som rör akut information ska ringas in via 112.

Tips och anmälningar kan göras via telefon 114 14 eller polisens webbsida,

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hanterat ett 60-tal ärenden i Östergötlands län. Larm inkommer 03:10 om en brinnande...
Linköping FC värvar isländsk U23-spelare, Maria Ólafsdóttir Grós. När hon nu ansluter till...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga grova våldsbrott har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.2 ° C
20 °
17.2 °
84 %
4.6kmh
75 %
tor
22 °
fre
24 °
lör
20 °
sön
22 °
mån
22 °