Tekniska verken har byggt en anläggning i Vallastaden som ska lagra sommarvärme i berggrunden. Bygget är ett samarbete med Göteborgsföretaget Hydroc Energy Storage.
Tanken är att värmen ska lagras till vintern, då behovet för den är större. Anläggningen är bland de första i sitt slag i världen, och nu inleds tester för att se hur berggrunden svarar på uppvärmningen.
Nästan osynligt
Bakom parkeringshuset Flustret i Vallastaden, har Tekniska verken och Hydroc Energy Storage byggt en nästintill osynlig anläggning. Under marken döljer sig hål och sprickor i berggrunden, som inte försämrar markens hållfasthet. I berggrunden ska det lagras överskottsvärme från kraftvärmeproduktionen. Målet är att värmen ska laddas under sommaren och nyttjas på vintern.
– Vi har precis kopplat ihop anläggningen med fjärrvärmenätet, och idag är första gången vi aktiverar det system som värmer upp det grundvatten som vi cirkulerar genom berggrunden för att värma upp den. Testerna ska visa oss hur berggrunden svarar på uppvärmningen, och vilka värmeförluster som uppstår i systemet, säger Henrik Lindståhl, forskning- och utvecklingsingenjör på Tekniska verken i ett pressmeddelande.
Idag finns sätt att tillfälligt lagra värme i berggrunden, men projektet i Vallastaden är bland de första att lagra värme från en säsong till en annan. Hittills finns bara ett liknande projekt i världen, i Norge.