15 C
Linköping
torsdag, september 21, 2023

Pilotanläggningen i Vallastaden som lagrar sommarvärme testas nu

Tekniska verken har byggt en anläggning i Vallastaden som ska lagra sommarvärme i berggrunden. Bygget är ett samarbete med Göteborgsföretaget Hydroc Energy Storage.

Tanken är att värmen ska lagras till vintern, då behovet för den är större. Anläggningen är bland de första i sitt slag i världen, och nu inleds tester för att se hur berggrunden svarar på uppvärmningen.

Nästan osynligt

Bakom parkeringshuset Flustret i Vallastaden, har Tekniska verken och Hydroc Energy Storage byggt en nästintill osynlig anläggning. Under marken döljer sig hål och sprickor i berggrunden, som inte försämrar markens hållfasthet. I berggrunden ska det lagras överskottsvärme från kraftvärmeproduktionen. Målet är att värmen ska laddas under sommaren och nyttjas på vintern.

– Vi har precis kopplat ihop anläggningen med fjärrvärmenätet, och idag är första gången vi aktiverar det system som värmer upp det grundvatten som vi cirkulerar genom berggrunden för att värma upp den. Testerna ska visa oss hur berggrunden svarar på uppvärmningen, och vilka värmeförluster som uppstår i systemet, säger Henrik Lindståhl, forskning- och utvecklingsingenjör på Tekniska verken i ett pressmeddelande.

Idag finns sätt att tillfälligt lagra värme i berggrunden, men projektet i Vallastaden är bland de första att lagra värme från en säsong till en annan. Hittills finns bara ett liknande projekt i världen, i Norge.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har hanterat ett 75-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser...
Nu i höst inleder Linköpings kommun pilotprojekt kring det kontroversiella språkkravet på anställda i...
Den man som polisen söker efter igår i trakterna runt Ljung utanför Linköping...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
15 ° C
15.2 °
13.3 °
92 %
4.1kmh
0 %
tor
24 °
fre
21 °
lör
18 °
sön
16 °
mån
18 °