15 C
Linköping
torsdag, september 21, 2023

Råd från polisregion Öst om hur man skyddar sig mot bedrägeribrott

Flera personer i Södermanland och Östergötland har antingen blivit utsatta för fullbordade bedrägerier eller bedrägeriförsök.

Exempel på hur bedrägeribrotten går till:

En person ringer och säger att denne arbetar på Elgiganten. Personen förklarar för den äldre personen att en beställning är klar. Den drabbade nekar till detta och ska då bli kopplad till banken. Den drabbade informeras om att en annan person står som mottagare på beställningen hos Elgiganten och att personen är farlig och våldsam mot äldre personer. Personen i telefonen poängterar att mottagaren har ett stort våldskapital.

Den äldre uppmanas därför att samla sina smycken och bankkort för att lägga de i sin brevlåda så att väktare ska komma för att hämta föremålen.

Senare dyker någon eller några personer upp och hämtar föremålen.

Tips och råd från polisen:

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har hanterat ett 75-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser...
Nu i höst inleder Linköpings kommun pilotprojekt kring det kontroversiella språkkravet på anställda i...
Den man som polisen söker efter igår i trakterna runt Ljung utanför Linköping...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
15 ° C
15.2 °
13.3 °
92 %
4.1kmh
0 %
tor
24 °
fre
21 °
lör
18 °
sön
16 °
mån
18 °