15 C
Linköping
torsdag, september 21, 2023

Stångåstaden bygger bostäder för 1, 3 miljarder – Nu kommer byggen igång i Djurgården

Bostadsbyggnadstakten har stannat av på grund av att byggentreprenörskostnaderna har stigir i takt med räntehöjningar och inflation. En de av de kommunalt ägda allmännyttiga fastighetsbolagen fortsätter dock att bygga bostäder.

Linköpings kommuns helägda fastighetsbolag Stångåstaden fortsätter dock trots “Dyrtider” att hålla byggtakten uppe.

Bygger för en dryg miljard

Nyligen har Stångåstaden skrivit avtal om att bygga 553 nya bostäder runtom i Linköping. Det handlar om 176 bostäder i Linköpings nya område Djurgården, 192 bostäder i kvarteret Dynamiken i Ebbepark, och 185 nya studentbostäder i studentområdet Flamman i Gottfridsberg. Totalt uppgår värdet av dessa byggen till 1,3 miljarder kronor.

– Vi fortsätter att bygga och möjliggöra för Linköping att växa. Det är oroliga och tuffa tider men bostadsbristen finns kvar. Om ingen vågar satsa i sämre tider så riskerar vi hamna i ett läge med ökad bostadsbrist när konjunkturen vänder, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden i ett pressmeddelande.

Flamman Djurgården och Ebbepark

Stångåstaden har arbetat med samverkansentreprenader för projekten på Djurgården, Dynamiken i Ebbepark och Flamman under våren.

– I den nya stadsdelen på Djurgården har Stångåstaden tecknat avtal med PEAB om att bygga 176 nya bostäder och cirka 3400 m² lokaler. Byggstart under året och inflyttning under 2025–2026.

– I Ebbepark har bolaget tecknat avtal med ED Bygg om 192 nya bostäder i kvarteret Dynamiken. Byggstart under året och inflyttning under våren 2026.

– I kvarteret Flamman i Gottfridberg har man kommit överens med BC Linköping om att uppföra 185 nya studentbostäder i centralt läge. Byggstart under året och inflyttning under våren 2026.

Äntligen händer det något i Djurgården

Nu börjar det se ljusare ur för den bortglömda stadsdelen Djurgården när Stångåstaden snart ska sätta spaden i marken. Idag finns det ett avtal om 176 nya bostäder och cirka 3400 m² lokaler.

När den nya stadsdelen Djurgården är fullt utbyggd kommer den bestå av omkring 3 000 nya bostäder, skolor, förskolor, äldreboenden och idrottsplatser. Det planeras även för en utökning av serviceutbudet i området genom lokaler för handel och kontor. En ny stadsdelspark finns också med i planeringen. Målbilden är att Djurgården ska ha en känsla av innerstad, området kommer därför att byggas med relativt hög täthet och ett rikt inslag av handel och andra verksamheter som bidrar till en centrumkaraktär.
källa: linkoping.se

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har hanterat ett 75-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser...
Nu i höst inleder Linköpings kommun pilotprojekt kring det kontroversiella språkkravet på anställda i...
Den man som polisen söker efter igår i trakterna runt Ljung utanför Linköping...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
15 ° C
15.2 °
13.3 °
92 %
4.1kmh
0 %
tor
24 °
fre
21 °
lör
18 °
sön
16 °
mån
18 °