3.6 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

Ny språksatsning för utrikesfödda mammor

Från och med september 2023 kommer föräldralediga med barn upp till ett år att kunna läsa SFI under föräldraledigheten. SFI för föräldralediga startar i höst och utbildningen kommer att hållas i Familjecentralen/Öppna förskolans lokaler i Ryd.

Många utrikesfödda kvinnor och mammor befinner sig långt ifrån både utbildning och jobb. Genom att börja erbjuda SFI för föräldralediga räknar S-M-styret med att fånga upp föräldralediga mammor med små barn så att de inte halkar efter i språkundervisningen.

Språksatsningen startar i Ryd

– Vi behöver röja undan varje hinder för integration i det svenska samhället. Genom ett samarbete mellan SFI och öppna förskolan, kan vi nu erbjuda föräldralediga möjlighet till SFI-studier samtidigt som barnen tas om hand. Det här initiativet kan göra stor skillnad, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande för barn- och ungdomsnämnden i ett pressmeddelande.

SFI för föräldralediga finns redan på några orter i Sverige, bland annat i Uppsala där resultaten har varit goda. Utbildningens utformning har, utöver språkundervisningen, gett föräldrar en social samvaro samt information om hur samhället fungerar. En kombination som ger en snabbare integration och en snabbare väg till egen försörjning.

– Många utrikesfödda kvinnor som får barn riskerar att tappa sina kunskaper i svenska under föräldraledigheten vilket gör att de får börja om och det tar längre tid innan man kan få en anställning eller vidareutbilda sig. Genom att erbjuda utrikesfödda kvinnor möjligheten att ta med sitt barn under SFI-studierna får de en bättre chans att snabbare etablera sig i samhället, menar Fredrik Lundén (M), ordförande för arbetsmarknadsnämnden.

RELATERADE ARTIKLAR

Klockan 20:00 larmades polis, räddningstjänst och ambulans till stadsdelen Navestad i Norrköping efter samtal...
Över hundra anmälningar har inkommit till polisen angående skadegörelse på bilar i området Lagerlunden...
Klockan 03:46 inkommer ett larm till polisen om att det iakttagits någon form av...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
3.6 ° C
4 °
2.7 °
75 %
4.1kmh
0 %
mån
10 °
tis
6 °
ons
9 °
tor
4 °
fre
7 °