1.9 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Tekniska verken sänker tillfälligt elnätsavgiften i Linköping

Mellan den 1 juli och den 31 december i år sänker Tekniska verken tillfälligt elnätsavgiften i Linköping. Anledningen är att årets elpriser blev lägre än väntat. Sänkningen ligger på 8,5 procent, vilket motsvarar omkring 90 kronor i månaden för en villa med elvärme. För en lägenhet som förbrukar cirka 2 000 kWh per år blir sänkningen cirka 12 kronor per månad. 

Överföringsförluster gör att elnätsföretagen behöver bekosta lite mer el än konsumenten egentligen behöver. Alla elnätskunder i Sverige betalar för nätförluster både i stamnätet, regionnätet och i det lokala elnät de tillhör. Det innebär att man som kund är med och säkrar en stabil elöverföring i hela landet. 

Nödvändig sänkning

En av huvudanledningarna till att Tekniska verken tillfälligt kunnat sänka elnätsavgiften är Vattenfalls beslut att på grund av de låga elpriserna sänka kostnaderna för överföringsförluster i regionnätet mellan den 1 juli och 31 december.

– På samma sätt som vi tidigare behövt höja elnätsavgiften på grund av ökande elpriser sänker vi nu avgiften i ett läge då kostnaden för att transportera el genom elsystemet har blivit lägre än beräknat. Även om det gäller en begränsad period är det positivt att kunna göra detta gentemot våra kunder, säger Jesper Svensson, vd Tekniska verken Linköping Nät AB i ett pressmeddelande.

Hanterar svängningar

Eftersom Tekniska verkens elnätsavgift inkluderar kostnaden för regionnätet öppnade detta för en möjlig sänkning av Tekniska verkens elnätsavgift under samma period.

– När vi fick informationen från Vattenfall började vi titta på möjligheten att i vår tur sänka avgiften till våra kunder. Kostnaden för regionnätet, det vill säga det nät som transporterar elen till Linköping, är en betydande del av elnätsavgiften så svängningar likt denna är viktiga att hantera skyndsamt. Vi har försökt vara så snabbfotade som möjligt med den här processen så att sänkningarna kommer våra kunder till del utan dröjsmål, säger Jesper Svensson, vd Tekniska verken Linköping Nät AB.

Elnätsavgift:
Elnätsavgiften består av en fast och en rörlig del. Den rörliga delen kallas för elöverföringsavgift och i den ingår nät- eller överföringsförluster. När energi i form av el transporteras i ledningar blir de varma och det gör att en del av den el som transporteras försvinner på vägen.

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
1.9 ° C
3.8 °
0.7 °
82 %
4.6kmh
0 %
fre
8 °
lör
7 °
sön
8 °
mån
6 °
tis
-0 °