Efter sommaren 2022 började bostadsbyggandet i länet att bromsa in. Orsaken till detta är främst höga byggpriser i kombination med ekonomisk nedgång som ger dåliga lånevillkor.
Länsstyrelsen Östergötland har nyligen överlämnat den regionala bostadsmarknadsanalysen för år 2023 till Boverket och det viktigaste underlaget för analysen är Boverkets årliga bostadsmarknadsenkät som besvaras av alla kommuner och som avser bostadsmarknadssituationen år 2022.
Del av hemlöshetsstrategi
I årets analys uppmärksammar Länsstyrelsen behoven av att fler bostäder byggs, men också att andra typer av åtgärder behövs för att skapa en socialt hållbar bostadsförsörjning.
– Länsstyrelsen arbetar tvärsektoriellt för att stödja kommunernas möjligheter att bredda sin bostadsplanering med insatser för att motverka hemlöshet. Vi arbetar nu med ett fyraårigt uppdrag för att utveckla kommunens metoder och stärka samverkan inom och mellan kommuner såväl som med bostadsbolag och andra aktörer i samhället. Uppdraget ska pågå till 2026 och är en del av regeringens hemlöshetsstrategi, säger Ann Holmlid, länsråd på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.
Bostäder till rimliga priser
Arbetet med att genomföra analysen sker därför i dialog med kommuner och andra regionala aktörer.
– Flertalet kommuner i Östergötland har underskott på bostäder samtidigt som byggandet har stannat av på grund av dåliga ekonomiska villkor för att bygga. Oro finns nu för att tidigare problem med bostadsbrist och hemlöshet förvärras. Vi ser ett behov av fler insatser för att få fram fler bostäder till rimliga priser. Samtidigt behöver vi få en snabbare och bättre förankrad samhällsbyggnadsprocess. Ansträngningar behövs från både kommuner, myndigheter och privata aktörer för ett bättre resultat i dessa avseenden, säger Jan Persson, samhällsbyggnadsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland.