11.7 C
Linköping
onsdag, september 27, 2023

Dom i de så kallade koranbrännarmålen


Kammarrätten fann tyvärr i likhet med förvaltningsrätten att Polismyndigheten inte kunde vägra tillstånd för allmän sammankomst i de två aktuella målen.

I februari 2023 ansökte en förening och en privatperson om tillstånd att anordna allmänna sammankomster i anslutning till Turkiets respektive Iraks ambassader i Stockholm. Det framgick att koranbränning skulle ske vid sammankomsterna.

Saknar lagstöd?

Polismyndigheten vägrade proaktivt tillstånden efter bedömningen att den allmänna säkerheten inte kunde garanteras. Föreningen och privatpersonen överklagade Polismyndighetens beslut till förvaltningsrätten som fann att beslutet saknade lagstöd. Polismyndigheten överklagade helt förståeligt då underinstansens beslut till kammarrätten.

– Kammarrätten anser att de ordnings- och säkerhetsproblem som Polismyndigheten hänvisar till inte har en tillräckligt tydlig koppling till de planerade sammankomsterna eller deras omedelbara omgivning för att vägra tillstånd, säger kammarrättspresidenten Stefan Holgersson, som är ordförande i målet, på Sveriges Domstolars hemsida.

Kammarrättens dom kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen vilket vore värt att göra för att få rätsida på det hela.

Läs polisens pressmeddelande : Publicerad 08 februari 2023 

En ansökan om tillstånd för att bränna koran har avslagits.
En sådan sammankomst bedöms kunna orsaka allvarliga störningar av den nationella säkerheten. Polismyndigheten har fattat beslutet efter dialog med Säkerhetspolisen. Under den senaste tiden har allmänna sammankomster för att bränna koranen väckt mycket starka reaktioner, vilket resulterat i en förändrad hotbild mot Sverige. Utifrån denna hotbild har Polismyndigheten i dag, efter dialog med Säkerhetspolisen, fattat beslut om att avslå en ansökan om tillstånd till att bränna en koran då en sådan sammankomst bedöms kunna orsaka allvarliga störningar av den nationella säkerheten.

Läs även SÄPOs pressmeddelande 8 februari 2023:

Den senaste tidens händelseutveckling med hot som riktas mot Sverige och svenska intressen är allvarlig och påverkar Sveriges säkerhet. Säkerhetspolisen ser en ökning av antalet attentatshot i underrättelseflödet. Reaktionerna efter bland annat koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm i januari har varit omfattande. Säkerhetspolisen har tidigare konstaterat att situationen kan vara hotdrivande och bedömningen är att säkerhetsläget har försämrats. Detta ska ses i ljuset av det försämrade säkerhetsläget i omvärlden och händelser som den internationellt uppmärksammade LVU-kampanjen som riktas mot den svenska socialtjänsten. Säkerhetspolisen hanterar löpande information om attentatshot som riktas mot Sverige och svenska intressen utomlands och agerar för att avvärja och förhindra dessa. Efter den senaste tidens händelser kan Säkerhetspolisen se i underrättelseflödet att attentatshoten har ökat. Utvecklingen innebär att Sverige bedöms stå i större fokus än tidigare för våldsbejakande islamism globalt. Säkerhetspolisen samverkar nära partners nationellt och internationellt i vårt arbete att skydda den nationella säkerheten och bedömer löpande hotet. Situationen efter den senaste tidens händelser är problematisk.

RELATERADE ARTIKLAR

Under kvällen greps en person som misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot...
I morse skedde en kraftig explosion på Järdalavägen i Ekholmen. Larmet kom vid klockan...
Polis larmades klockan 06:04 till Järdalavägen i Ekholmen med anledning av att flera inringare hört...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
11.7 ° C
12.2 °
11 °
95 %
2.1kmh
0 %
ons
21 °
tor
22 °
fre
17 °
lör
16 °
sön
15 °