-0.7 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Fortsatt svag konjunktur för småföretag i länet – Svårt att hitta rätt kompetens

Småföretagen i Östergötland räknar med en fortsatt svag konjunktur. Det visar den länsvisa rapporten av Småföretagarbarometern, en undersökning av Företagarna, Swedbank och Sparbankernas Riksförbund.

Intervjuerna i Småföretagarbarometern har gjorts i samarbete med Novus. Småföretagsbarometern publiceras en gång om året.

Svårt att hitta rätt arbetskraft
Konjunkturindikatorn är företagets finger i luften. Den beskriver ett samlingsvärde av företagens sysselsättning, orderingång och omsättning. I år föll konjunkturindikatorn Östergötland till 30 och avviker från företagens planer från i fjol då den förväntades stiga till 77.

-Småföretagen har varit pressade av ett högt kostnadsläge under lång tid vilket har dämpat företagens optimistiska framtidstro. För att konjunkturläget ska fortsätta förbättras krävs det att företagen får rätt förutsättningar framåt att skapa jobb och tillväxt, säger Frida Boklund, regionchef Företagarna Östergötland i ett pressmeddelande.

Problem i hela riket
Det främsta tillväxthindret i länet är bristen på arbetskraft med rätt kompetens, vilket 41 procent av länets småföretag anger. Detta är lägre jämfört med fjolårets 45 procent. Det är ett problem i hela riket, där småföretagen i samtliga län anser att arbetskraftsbrist är det största tillväxthindret.

Fakta om Småföretagsbarometern:
Småföretagsbarometern har genomförts sedan 1985 och är Sveriges största och äldsta undersökning om småföretagarnas uppfattning och förväntningar om konjunkturen. Undersökningen omfattar cirka 4 000 företag inom det privata näringslivet med 1–49 anställda. Storleken på urvalet och antalet respondenter gör att vi kan analysera utvecklingen både på bransch – och länsnivå.

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.7 ° C
-0 °
-1 °
96 %
5.7kmh
100 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
5 °