-0.7 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Satsningar på välfärd, kompensation till skolan för lugn och ro i verksamheten

Socialdemokrater och moderater lade för en tid sedan fram sitt budgetförslag och idag var det dags för Liberalerna i Linköping att presentera sin budget för 2024

I en ”En trygg budget i en otrygg tid” lägger liberalerna naturligtvis ett stort fokus på kommunens kärnverksamheter skola, vård och omsorg men samtidigt vill man satsa på att få människor i arbete, Linköpings näringsliv och på kultur- och fritidsverksamhet.

Vill skapa trygghet

Till skillnad från de styrande socialdemokraterna och moderaterna finns det i Liberalernas budget de ekonomiska medel och satsningar som behövs för att skapa trygghet ute i kommunens verksamheter.

– Vi lägger fram en budget som tar ansvar för Linköping i en orolig tid med satsningar på välfärden samtidigt som vi inte slarvar med ekonomin. Framförallt satsar vi på kommunens kärnverksamhet där vi bland annat kompenserar skolan för de stora kostnadsökningar som idag medför att man gör nedskärningar i verksamheterna. Det skolan i Linköping behöver nu är lugn och ro, säger Liberalerna gruppledare Åsa Wennergren.

Axplock ur Liberalernas budgetförslag:

  • Stor satsning och kompensation på förskola och skola: mer tid för varje barn i förskolan, anställa fler heltidsmentorer, förstärkt elevhälsa och mer resurser till anpassad grund- och gymnasieskola.
  • Sociala insatser: Förstärkning av personlig assistans och ledsagning, förbättrat stöd till brottsoffer, utbildningsinsatser för att utveckla demensvården för ett demensvänligare Linköping samt kompetensutveckling och förbättrad arbetsmiljö inom äldreomsorgen. Liberalerna lägger också fram ett förslag för att fler som är i behov av färdtjänst ska få beviljat färdtjänsttillstånd.
  • Satsning på fler sommarjobb för unga och utökade arbetsmarknadsinsatser för att minska bidragsberoendet.
  • Medborgarbudget kopplad till geografiska utskott för ökad delaktighet och ökat engagemang hos invånarna i kommunens bostadsområden.
  • Stärkt föreningsliv och civilsamhälle: ökat stöd till idrotten genom uppdaterat och utökat anläggnings- och föreningsstöd. Dessutom vill paritet utreda möjligheten att införa en uppsökandeverksamhet för att motverka ofrivillig ensamhet och få till insatser för att motverka hedersrelaterat våld och våldsbejakande extremism.

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.7 ° C
-0 °
-1 °
96 %
5.7kmh
100 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
5 °