18.2 C
Linköping
torsdag, juli 25, 2024

En prognos med satsningar och återhållsamhet – Budget 2024

Krönika

Nu för tiden, AI tider och dyrtider, får vi vänja oss med ingresser från offentliga sektorn som innehåller samma men: “Den ansträngda ekonomiska situationen i samhället påverkar..” Men därefter kan det skilja sig åt lite grann mellan kommuner.

Socialdemokrater och moderater, styret, i Linköpings kommun fortsätter ingressen pressmeddelandet med; “men till skillnad från många andra kommuner i Sverige läggs inga besparingar på kärnverksamheter som skola och äldreomsorg”. Okej, det låter bra.

Jämförelser onödiga

Fortsättningen i som följer: “I kommuner och regioner runtom i Sverige redovisas stora underskott. Norrköpings kommun presenterade nyligen ett underskott på cirka 350 miljoner kronor och lägger generella besparingar på nämnderna. Region Östergötland presenterade i veckan ett underskott på en och en halv miljard kronor”, är dock onödig, lite skrytsam och det är ju naturligtvis fullständigt omöjligt att göra jämförelser på det sättet. Om kommunen/regioner styrs med samma partifärg har överskott respektive underskott borde man istället ge tips på hur man förvaltar skattebetalarnas pengar och spara skadeglädjande hugg till motståndarsidan i de allmänna valen.

En stabil budget

Den ansträngda ekonomiska situationen i samhället påverkar således Linköpings kommun lägger olika sparbeting på IT och central administration på totalt 30 miljoner kronor. Däremot läggs det glädjande nog inga generella kostnadsökningsreduceringar på nämnderna, som ansvarar för kommunens kärnverksamheter som exempelvis skola och omsorg.

– Vår främsta prioritering har hela tiden varit att inte behöva spara på välfärden, vilket vi lyckligtvis inte gör. Det är inget man kan ta för givet i de svåra ekonomiska tider vi befinner oss i, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i pressmeddelandet.

Lärt sig av historien

Linköpings kommun redovisar inga stora underskott och det beror på en stark ekonomi där några av orsakerna är flera framgångsrika kommunala bolag inom kommunkoncernen.

– Tuffa ekonomiska tider väntar men många har det värre än vi i Linköping. Vi kommer jobba hårt för att fortsatt ha en ekonomi i balans de kommande åren, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Budget en kvalificerad gissning

En budget är alltid en prognos i siffror över vad man vill, och kan hända i framtiden. Den stora skillnaden mellan privata företag, föreningar och inte minst hushållsbudgeten är att stat och kommun har en hyfsad bedömning över hur den stora delen av intäkterna ser ut; skatterna och beskattningsbar andel av befolkningen.

Skulle det visa sig att det behövs mer intäkter än beräknat kan man skruva lite på avgifter och taxor men helst inte låna till driftkostnader. Ett företag kan aldrig på samma konstitutionella sätt påverka marknaden. Ett hushåll kan höja lönen enbart med anledning av att kostnaderna ökat.

Stöd för alla budgetproducenter är naturligtvis bokslut och specifikt balansräkningen mer än förhoppningsfulla prognoser från den ideella föreningen SKR, eller från några affärsbanker.

Värre är det för kommunerna med kostnadssidan

Ibland kostar det mer att driva myndighetsutövning och välfärdstjänster än vad man har budgeterat med och i år kommer räntan och inflationen och spökar till det för alla organisationer. De ramar som ställs ut för nämndernas verksamhetskostnader brukar aldrig stämma. Ibland är det överskott och ibland är det underskott som ska “justeras”. Det är alltid mer spännande att studera bokslutssiffrorna än hur budgeten framställs.

Men för den som själv studera kommunens budget 2024 hänvisas till att klicka på nedanstående länk:

Bilaga 1 – Budget 2024 med plan för 2025-2029.pdf

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hanterat ett 60-tal ärenden i Östergötlands län. Larm inkommer 03:10 om en brinnande...
Linköping FC värvar isländsk U23-spelare, Maria Ólafsdóttir Grós. När hon nu ansluter till...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga grova våldsbrott har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.2 ° C
20 °
17.2 °
84 %
4.6kmh
75 %
tor
22 °
fre
24 °
lör
20 °
sön
22 °
mån
22 °