4 C
Linköping
söndag, mars 3, 2024

Branca blev oskyldigt dömd på grund av rättegångsfel: Del ett

Kör på slingriga småvägar norr om Örebro. GPS n är inställd på Frövi omkring två mil nordost om Örebro.

När vägen plötsligt tar slut vid en stor parkering möts jag av ett antal höga stängsel. Bakom den massiva inhägnaden står det några sunkiga byggnader som alla tillhör den statliga anstalten Hinseberg.

Jag är framme vi resans mål och får efter några försök via porttelefon kontakt med en person som talar om att dörrarna kommer att öppnas successivt vart efter jag går i den inhägnade gången. Det finns platser på jorden som känns lätt surrealistiska. Ingången till Hinseberg är en av dessa platser.

Kriminal – Vård

Hinseberg är en anstalt med enbart kvinnliga intagna. År 1956 köptes Hinseberg av staten och Kriminalvården. Från 1960 är Hinseberg Sveriges största kvinnoanstalt. Anstalten har enligt uppgift på Hinsebergs hemsida 110 platser i säkerhetsklass 2.

Efter att ha blivit visiterad och fråntagen mobiltelefon och min nödvändiga bandspelare leds jag in till ett besöksrum stort som en garderob. Ett par sittmöbler och ett litet bord finns i rummet där jag ska träffa Branca som sitter i fängelse på Hinseberg.

Efter en stund kommer Branca med två fångvårdare. Jag frågar om jag kan få penna och papper eftersom jag ska intervjua Branca om den oaktsamhet och de rättegångsfel som begicks i Tingsrätten och senare i Hovrätten när hon dömdes och blev frihetsberövad efter ett åtal om synnerligen grov narkotikasmuggling.

Mänskliga rättigheter

Jag fick kännedom om Brancas hemska situation genom jurist Almina Imamovic från PSR Teamet som nu ska hjälpa Branca med att få en ny prövning i Hovrätten. Dessutom ska Almina anmäla anstalten och kriminalvården för den starkt restriktiva behandling som Branca utsätts för på Hinseberg när det gäller ständiga avslag på permissionsansökningar bland annat. PSR Teamet kämpar med brott mot mänskliga rättigheter.

Almina Imamovic, jurist PSR teamet AB jobbar med mänskliga rättigheter, migration och familjejuridik. Foto: Tommy Pettersson

Lurad av brottslingar

I en serie artiklar ska jag beskriva hur Branca blev lurad av två skojare, som även de nu sitter inlåsta, att köra en bil från Tyskland till Sverige med narkotika gömt i en “extratank”.

Artiklarna tar också upp hur rättegångsfel, slarv och fördomar i domstolar kan leda käpprakt i fängelse.

Jag har läst allt rättegångsmaterial som har legat grund för Brancas frihetsberövande. Jag har intervjuat ett antal personer som känner Branca.

Självklart kommer de som är inblandade i domstolarnas behandling av ärendet att få tillfälle för genmäle och kommentarer.

RELATERADE ARTIKLAR

De orangea vädervarningarna duggar tätt i Östergötland. Detta innebär ett stort antal samhällsstörningar, bland...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 105-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser eller...
Pinkade och drog till sig uppmärksamhet Polisen undersökte 19:47 ett tips från allmänheten om två...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
4 ° C
4.2 °
1.7 °
95 %
2.6kmh
100 %
sön
9 °
mån
6 °
tis
1 °
ons
5 °
tor
3 °