-0.7 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Kungaparet i kortege uppför Storgatan den 25 maj

Nästa torsdag den 25 maj inleds kungaparets jubileumsbesök i Linköping med häst och vagn-kortege uppför Storgatan.

Under 2023 besöker kungaparet alla Sveriges län. H.M. Konungens 50 år på tronen firas, likväl som att 500 år har gått sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung. Besöket i Östergötland börjar med en hästspänd kortege i innerstaden som leder fram till Linköpings slott.

Vagn från 1881

Hästvagnen tillverkades av en fransk karossbyggare vid namn Kellner år 1881 i Paris. Den framförs inte av någon kusk, utan av två ridande jockeys i sällskap av två lakejer som sitter längst bak på vagnen och två ryttare som rider framför kortegen.

Selarna och ryttarnas uniformer är delar av en bröllopsgåva från storhertigparet av Baden vid Kung Gustaf V:s och Drottning Victorias bröllop år 1907. På andra delar av selarna och skygglapparna finns Kung Gustav V:s spegelmonogram. Nyligen renoverades delar av utrustningen vid The Royal Mews, Buckingham Palace i London.

Hästarna vid H.M. Konungens hovstall är bruna svenska halvblod. De kom till Hovstallet när de var mellan fem och åtta år, och är utvalda för sina goda mentala egenskaper. Innan hästarna går med på stora uppdrag utbildas de dagligen av Hovstallets personal under minst två år.

Om jubileumsdagen:
Kungaparets besök äger rum i centrala Linköping den 25 maj klockan 10.00-15.00. Hästkortegen startar vid Scandic City kl.10.15 och går längs Storgatan upp till Borggården. Utöver kortegen bjuds det på musik av Hemvärnets Musikkår Östergötland, tal av Kungen och landshövdingen.

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.7 ° C
-0 °
-1 °
96 %
5.7kmh
100 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
5 °