18.2 C
Linköping
torsdag, juli 25, 2024

Hyrorna klara för 82 procent Genomsnittshöjning 4,2 procent

Drygt en miljon hyror, nästan 82 procent, är nu färdigförhandlade. Sammantaget har årets hyresförhandling hittills resulterat i en snitthöjning på 4,2 procent.

Inflation och stigande priser har lett till att Sveriges hyresgäster tvingats till rekordhöga hyreshöjningar.

– Det är en otroligt tuff sits för många av landets hyresgäster. Priserna har rusat i mataffären och många är hårt drabbade av den ekonomiska krisen. Vi från Hyresgästföreningen har kämpat allt vi kunnat för att trycka ned de rekordhöga kraven som fastighetsägarna kommit med, många yrkanden har legat över 10 procent och i vissa fall upp mot 20 procent. Helt orimliga nivåer för landets hyresgäster. Att 2023 har varit ett tufft år för Sveriges hyresgäster, är det ingen tvekan om, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder i ett pressmeddelande.

Stora lokala skillnader

Hittills har snitthöjningen resulterat i en hyreshöjning på 4,2 procents även om de lokala skillnaderna är stora. I höst inleds nästa förhandlingsomgång.

– Vi tror förhandlingarna kommer gå lättare i nästa år. Vi sjösatte en ny modell – trepartsmodellen – tillsammans med Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta och det var ett tufft år att göra det. Men vi tror det kommer resultera i bättre och smidigare förhandlingar nästa år. Däremot har hyresgästerna tagit en tuff ekonomisk smäll. Det kommer bli svårt för många hushåll med så här höga hyreshöjningar och vi ser inte att det finns mycket mer marginaler. Det är också dags för alla hyresvärdar att visa vad deras hyresgäster faktiskt får för de höga hyreshöjningarna, säger Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren.

Sammanställning i korthet:
Region Hyreshöjning snitt; Ett urval:
Östergötland 3,70 %
Gotland 4,87 %
Gävleborg 4,87 %
Norrbotten 3,69 %
Region Skåne 4,63 %
Stockholm 4,20 %
Västerbotten 2,43 %

Källa: Hyresgästföreningen

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hanterat ett 60-tal ärenden i Östergötlands län. Larm inkommer 03:10 om en brinnande...
Linköping FC värvar isländsk U23-spelare, Maria Ólafsdóttir Grós. När hon nu ansluter till...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga grova våldsbrott har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.2 ° C
20 °
17.2 °
84 %
4.6kmh
75 %
tor
22 °
fre
24 °
lör
20 °
sön
22 °
mån
22 °